Izvor:
31.08.2017 u 06:56
0

Vučić i Tači na neformalnom sastanku s Federikom Mogerini!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači danas će u Briselu razmeniti mišljenja o nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa na neformalnom sastanku koji organizuje šefica evropske diplomatioje Federika Mogerini.

"Visoka predstavnica Federika Mogerini biće domaćin nefomalnom sastanku između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Kosova Hašima Tačija. Vučić i Tači će razmeniti mišljenja o nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa, imajući u vidu dogovor iz jula kada je dogovoren početak priprema "nove faze dijaloga", izjavila je u sredu portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić.

Ona je rekla da je ovaj posao u toku i da današnji sastanak treba da se "vidi u tom kontekstu".

Visoka predstavnica i dva predsednika razmotriće i primenu dogovora koji su do sada postignuti u dijalogu, najavila je Kocijančić.

Predsednik Srbije će preneti zvaničnicima u Briselu da su razgovori Beograda i Prištine bespredmetni ako kosovske vlasti opstruišu sprovođenje dogovora i sprečavaju povratak Srba hapšenjima i podizanjem optužnica, pišu "Večernje novosti" od srede pozivajući se na neimenovani izvor.

Izvor dnevnika tvrdi da će Vučić osim te poruke insistirati i na razgovorima o "uzurpiranoj privatnoj i državnoj imovini na Kosovu, položaju Srpske pravoslavne crkve i bezbednosnim pretnjama za Srbe na severu i jugu Kosova".

"Novosti" pišu da su delegacije Beograda i Prištine spremile spiskove tema za nastavak dijaloga koje imaju malo dodirnih tačaka i podseća da zvaničnici Evropske unije "na sto stavljaju samo ono oko čega se postigne opšta saglasnost".

Cilj sastanka jesu konsultacije oko priprema za novu fazu dijaloga u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, saznaje Tanjug iz izvora bliskih kabinetu Mogerinijeve.

U Briselu kažu da će predstojeći sastanak Vučića i Tačija, uz posredovanje visoke predstavnice EU, biti "neformalne prirode", bez eventualnih "konačnih rešenja", a u cilju "konsultacija i nastavka započetih priprema na pokretanju nove faze dijaloga".

Istovremeno, u Briselu napominju da očekuju da do nove runde dijaloga Beograda i Prištine dođe čim se formira nova vlada u Prištini i pozivaju kosovske političare da što pre završe taj posao.

"Dijalog je obaveza i Srbije i Kosova. Mi očekujemo da i nova vlada preuzme te obaveze", kaže neimenovani zvaničnik EU za Tanjug.

Tanjugovi izvori takođe podsećaju da su se tokom prethodnog sastanka, početkom jula ove godine, dve strane dogovorile da počnu sa pripremama za otvaranje "nove faze dijaloga".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tada je najavio da će se ona baviti "suštinskim stvarima" i dugoročnim rešavanjem odnosa Srba i Albanaca, a u međuvremenu je u srpskoj javnosti pokrenuo unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji.

U Briselu ni ovoga puta nisu želeli da komentarišu činjenicu da se format dijaloga između Beograda i Prištine praktično već promenio sa nivoa premijera na nivo predsednika.

Naglašava se da je na dve strane da se dogovore o samom formatu razgovora, ali da iza svake strane mora postojati vlada, koja će da omogući rad i podršku u okviru dijaloga.

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu napominju da među dogovorenim tačkama Briselskog sporazuma ima onih koje su primenjene, onih koje su u "fazi implementacije", kao i – "i dalje otvornih pitanja".

U EU se kao i dalje otvorena pitanja iz Briselskog sporazuma navode formiranje Zajednice srpskih opština i energetika.

Tanjug.rs
Foto: twitter/MajaEUspox, serbianpm

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter