Izvor:
01.09.2017 u 07:18
0

Tači: Sporazum sa Srbijom ide na referendum!

Građani će dobiti priliku da se o konačnom sporazumu između Kosova i Srbije izjasne kroz referendum, poručio je kosovski predsednik, Hašim Tači.

On je u intervujuu za RTK rekao da bi "taj sporazum morao da bude u direktnoj volji građana", i dodao "da će u nastavku dijaloga direktno učestvovati i Sjedinjene Američke Države".

Poruku o mogućem referendumu izneo je u javnost samo nekoliko sati nakon sastanka sa svojim srpskim kolegom, Aleksandrom Vučićem i visokom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbednost, Federikom Mogerini – u Briselu.

On je izjavio da očekuje da Kosovo formira "ekipu jedinstva" u kojoj će biti predstavnici političkih stranaka i civilnog društva.

"Želeo bih da naglasim da ću ovaj put, pošto se radi o konačnom sporazumu između Kosova i Srbije, kao predsednik zemlje predložiti da konačni sporazum, osim odobrenja od strane sveobuhvatnog tima ili i od strane konsultativnog tima koji će biti formiran jednim širokim spektrom političkih stranaka, civilnog društva, medija, verskih zajednica – stvoriti i priliku da građani Kosova odobre i izjasne se o tom sporazumu kroz referendumski proces," kaže Tači, prenosi portal "Kossev".

Prema njegovim rečima, ostalo je mnogo otvorenih pitanja, ali se ne može pregovarati do beskonačnosti, a proces dijaloga treba jednom i za svagda zaključiti.

"Ovo je nova faza razgovora, završna faza dijaloga o normalizaciji odnosa i pomirenju dve države i dva naša naroda", rekao je Tači.

On je naveo da je "sigurno da Srbija ima svoje ciljeve da bude deo evropske porodice" a da, kako je naveo "mi kao dve zemlje možemo da idemo napred jedino saradnjom, građenjem dobrosusedskih odnosa i ni u kom slučaju živeći u statusu kvo".

Tači je rekao i da "u tom pravcu EU treba da preuzme ulogu koja joj pripada, i da vodi proces uz podršku i direktno uključivanje SAD".

"Budući konačni sporazum za normalizaciju odnosa i pomirenje, koji otvara sigurnu perspektivu Kosova u okviru UN, EU i NATO-a, morao bi, smatram, da bude u direktnoj volji građana kroz referendum," dodaje on.

Najavljuje i, kako kaže, "direktno učešće" Sjedinjenih Američkih Država u nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

"Samo njihovo direktno učešće predstavlja snažnu garanciju za preduzimanje koraka i brzih odluka, pravih, održivih i funkcionalnih," kaže kosovski predsednik.

Tači uskoro putuje u Ameriku gde će se sastati sa predsednikom Donaldom Trampom.

Tači je u intervjuu ponovio svoje ranije poruke da se radi o novoj fazi dijaloga između Beograda i Prištine, a da će konačni sporazum okončati neprijateljstva. Istakao je važnost dogovora o pravosuđu, a osvrnuo se i na formiranje kosovskih institucija, ponavljajući da je važno njihovo brzo formiranje.

b92.net
Foto: Twitter/HashimThaciRKS, Facebook/Julijana Damnjanovic

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter