Izvor:
02.09.2017 u 21:18
0

DAČIĆ: Srbija i Moldavija moraju da unaprede saradnju!

Srbija i Moldavija moraju da unaprede ekonomsku i političku saradnju, izjavio je danas prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić nakon današnjeg sastanka sa potpredsednikom vlade i ministrom spoljnih poslova i evropskih integracija Moldavije Andrejem Galburom.

Na sastanku je naglašeno da dve zemlje nemaju nijedno otvoreno odnosno sporno pitanje i da ih vezuje dugogodišnje prijateljstvo, ali i međusobna podrška u poštovanju teritorijanog integriteta.

Dačić je podsetio da Moldavija nije priznala Kosovo i da po tom pitanju podržava Srbiju na međunarodnim forumima.

On je poručio da Srbija takođe podržava teritorijalni integritet Moldavije i da će biti nastavljeni prijateljski odnosi i saradnja.

Isiče da su Srbija i Moldavija u prvih šest meseci ove godine imali robnu razmenu od svega osam miliona evra i da bi onda mogla da bude značjano veća.

Dačić ističe da Srbija i Moldavija treba da potpišu niz međudržavnih sporazuma, kao i da još nije zabeležen bilateralni susret premijera dve zemlje, ako se izuzmu međunarodnek konferencije i skupovi.

Kaže i da smo veoma zaintereosvani i da dođe do takvog sastanka između predsednika dve zemlje.

“Svaka zemlja ima sprecifičnost svog geostrateškog položaja. Treba da razmenjujemo u oblasti reforme administracije i državne uprave”.

Dačić je dodao da će zajedno sa kolegom iz Moldavije gledati fudbalsku utakmicu Srbije i Moldavije na stadionu Partizana.

Galbur je zahvalio na pozivu da dođe u radnu posetu i gostoljubivosti.

On je podsetio da i Vlada Moldavije prolazi kroz reformu centralne administracije i da su smanjili broj ministara sa 16 na devet.

Kaže da bi trebalo i druga ministarstva dve zemlje da imaju sastanke, podsetivši da se je sa Dačićem imao susret tri puta za manje od godinu dana.

“Moramo da imamo veću saradnju, ne samo da se razvija nas politički dijalog već i bolja trgovinska saradnja, kao i odnosi poslovne zajednice. Razgovrali smo i o evropskoj agendi i regionalnim pitanjima i o načinima na kojima ćemo sarađivati. Potvrdio sam srpskom kolegi da implementacija sporauzma o pridruživanju koji smo potpisali sa EU ostaje prioritet broj jedan i vlade i parlamenta i posvećeni smo ispunjavanju svih naših obaveza”.

Kaže da sa Srbijom Moldavija može da sarađuje i po pitanju borbe protiv korpucije, digitalnoj agendi, elektronskoj upravi, obrazovanja i slično.

“Razgorali smo i o procesu konflikta u Pridnjestrovlju i istakli da je potrebno naći sveobuhvatno rešnje koje će poštovati teritorijalni integritet Moldavije. Smatramo da su pricnipi međunarodnog prava osnova bilateralnih odnosa između naših zemalja i u tom kontekstu smo ponovili stav Moldavije u smislu podrške teritorijalnog integriteta Srbije u skladu sa rezolucijom 1244”.

Galbur je rekao da i Moldavija i Srbija treba da imaju dobre odnose i sa Zapadom, ali i sa Rusijom i da ne moraju da biraju ni jednu stranu.

“Mi smo miroljubive nacije i sigurno da ćemo imati koristi od snažnih odnosa i sa Zapadom i Istokom”, naveo je on i dodao treba da imamo slobodnu trgovinu i sa EU i sa Rusijom.

Tanjug.rs

Foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter