Izvor:
10.09.2017 u 00:58
0

ČEKA SE NASTAVAK SEDNICE: Srpska lista stigla u parlament!

Poslanici Srpske liste, njih devet, stiglo je u kosovski parlament oko 19 sati.

Inače, sednica kosovskog parlamenta na kojoj bi trebalo da bude izabrana nova vlada na čelu sapremijerom Ramušom Haradinajem, bila je zakazana za 16 sati.

Srbi su na sednicu došli sa tri sata zakašnjenja, jer su ranije danas bili na konsultacijama u Beogradu sa direktorom vladine Kancelarije za KiM Markom Ðurićem.

Prištinski mediji na albanskom jeziku preneli su ranije danas da će Srpska lista podržti Haradinajevu vladu uz, kako su naveli određene uslove – formiranje ZSO, rešenje pitanja zaštite imovine I povratka izbeglih.

U međuvremenu sednica parlamenta je započeta i mandatar Haradinaj je predstavio članove svog kabineta.

Haradinaj je najpre na srpskom jeziku poručio da su Albanci uvek poštovali druge narode te da će I on to čiiti kao premijer.

Rekao je i da Prištinu nakon izbora vlade čeka puno posla i konstatovao da je Kosovo ugroženo globalnim terorizmom.

"Kosovo će biti sigurno samo kada bude član NATO", rekao je Haradinaj i dodao da će Kosovo biti i član EU.

Haradinaj je rekao i da će prijateljstvo sa SAD biti ojačano, a govoreći o situaciji u regionu kazao je da "da će razgovarati sa svima".

On je obećao da će voditi dijalog sa svima, kao i da dijalog sa Srbijom nema alternativu. Najavio je i da će se otvoriti i unutrašnji dijalog kako bi se razumelo šta brine građane.

Za buduću vladu je rekao da se sastoji od predstavnika različitih stranaka, iz za više partija i manjinskih zajednica. Zahvaljujem svima", rekao je Haradinaj, preneli su prištinski mediji.

Vlada će pored premijera imati i pet zamenika premijera i 21 ministarstva.

Za prvog zamenika premijera je predložen Bedžet Pacoli, dok su zamenici predsednika vlade Enver Hodžaj (Demokratska partija Kosova), Fatmir Ljimaj (Incijativa za Kosovo), Dalibor Jevtić iz Srpske liste i Dardan Gaši iz liste Ibrahim Rugova.

Ispred Srpske liste su za ministre predloženi Ivan Teodosijević za resor administriranja lokalne samouprave, Dalibor Jevtić za ministra za zajednice i povratak i Nenad Rikalo za ministra poljoprivrede i šumarstva.

Ispred DPK Bedri Hamza je predložen za ministra finansija, Besim Bećaj za ministra za inovacije i preduzetništvo, Abeljard Tahiri za ministra pravde, Uran Ismailji za ministra zdravstva, Durat Hodža za resor evropskih integracija i Kujtim Gaši za ministra kulture.

Ispred Alijanse za budućnost Kosova Palj Ljekaj je predložen za ministra infrastrukture i Rustem Beriša za ministra Bezbednosnih snaga Kosova.

Ispred Incijative za Kosovo Šučeri Bitići je predložen za ministra obrazovanja, Bajram Hasani za ministra trgovine i industrije i Skender Rečica, za ministra rada i socijalnog staranja.

Za ministra inostranih poslova Kosova je predložen Bedžet Pacoli, unutrašnjih poslova Fljamur Sefaj, ekonomskog razvoja Valjdrim Lukaj, a Albena Rešiti za prostorno planiranje, dok je za dijasporu predložen Dardan Gaši.

Ispred koalicije "Šest plus" Mahir Jagđilar je predložen za ministra javne uprave, a Rasim Demiri za ministra ruralnog razvoja.

izvor/tanjug

foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter