Izvor:
10.09.2017 u 18:41
0

Haradinajeva vlada sa 21 ministrom: Srbima tri resora!

Priština je dobila novu vladu sa premijerom Ramušem Haradinajem na čelu, u kojoj Srbi imaju tri ministra, jednog potpredsednika i šest državnih sekretara.

U kosovskoj vladi, koja je izglasana samo jednim glasom više – prostom većinom (61) od od ukupno 120 poslanika, Srpska lista, od koje će u velikoj meri zavisiti kosovska vlada, dobila je funkciju zamenika predsednika, koju će obavljati Dalibor Jevtić, koji će obavljati i funkciju ministra za povratak raseljenih, kao i u prošloj vladi.

Novi mandat dobio je i doskorašnji ministar za lokalnu samoupravu Ivan Todosijević, dok će Nenad Rikalo, dosadašnji predstavnik Srpske liste u Centralnoj izbornoj komisiji, biti ministar poljoprivrede.

Za zamenike predsednika vlade, pored Dalibora Jevtića izabrani su Enver Hodžaj iz Demokratske partije Kosova, Fatmir Ljimaj iz Incijative za Kosovo i Dardan Gaši iz liste Ibrahim Rugova.

Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova (AAK), koja je deo velike tzv. "ratne" koalicije PAN, dobila je pored premijerskog mesta i resore bezbednosnih snaga i infrastrukture.

Palj Ljekaj izabran je za ministra infrastrukture i Rustem Beriša za ministra Bezbednosnih snaga Kosova.

Najveći broj resora dobila je Demokratska partija Kosova (DPK) Kadrija Veseljija, koji je nasledio Hašima Tačija kada je postao predsednik Kosova – šest ministarstava – finansije, zdravstvo, evropske integracije, pravda, kultura i sport, kao i mesto zamenika predsednika vlade.

Bedri Hamza izbran je za ministra finansija, Besim Bećaj za ministra za inovacije i preduzetništvo, Abeljard Tahiri za ministra pravde, Uran Ismailji za ministra zdravstva, Durat Hodža za ministra evropskih integracija i Kujtim Gaši za ministra kulture.

Najznačajnija ministarstva otišla su u ruke Bedžetu Pacoliju, koji je prvi zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova, a njegova Alijansa za novo Kosovo (AKR) rukovodiće i ministarstvom unutrašnjih poslova, ministarstvom za ekonomski razvoj i prostornim planiranjem.

Za ministra unutrašnjih poslova izabran je Fljamur Sefaj, za ministra ekonomskog razvoja Valjdrim Lukaj, a Alben Rešiti je ministar za prostorno planiranje.

Inicijativa za Kosovo Fatmira Ljimaja dobila je resore trgovine i industrije, obrazovanja, nauke i tehnologije i socijalne zaštite.

Šučeri Bitići izabran je za ministra obrazovanja, Bajram Hasani za ministra trgovine i industrije i Skender Rečica za ministra rada i socijalnog staranja.

Dardan Gaši iz liste Ibrahim Rugova dobio je resor dijaspore i strateških ulaganja, a nesrpske manjine – ministarstvo javne uprave i ministartsvo bez portfelja.

Ispred koalicije "Šest plus" Mahir Jagđilar je predložen za ministra javne uprave, a Rasim Demiri za ministra ruralnog razvoja.

tanjug.rs
Foto: arhiva, sputniknews.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter