parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

TAČI: Dijalog između Beograda i Prištine biće zaključen konačnim sporazumom!

 

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da će dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine biti nastavljen u nadi da će on biti zaključen konačnim sporazumom, što bi, kako je rekao, značilo priznavanje uzajamnih realnosti i sigurnu budučhnost obe zemlje u evropskoj perspektivi.

Tači, koji prisustvuje zasedanju Generalne skupštine UN, je u intervjuu za Glas Amerike na albanskom jeziku rekao da je to potvrđeno sinoć na sastanku lidera zapadnobalkanske šetorke sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, na kojem je zaključeno i da se taj proces mora odvijati "brže i dinamičnije".

Kosovski predsednik je rekao da normalizacija znači priznavanje stvarnosti u, kako je rekao, "obema zemljama", što nužno ne znači i da Srbija prizna kosovsku nezavisnost.

- Priznanje Kosova od Srbije se ne može očekivati odmah, ali je to nezaustavljiv proces i to će se desiti pre ili kasnije, ali je rano špekulisati ili prejudicirati kako će se konačni sporazum zaključiti. Ali, mi ćemo raditi da se to desi na kraju ovog procesa - kazao je Tači.

Priznavanje realnosti i sporazum između naše dve zemlje, uz posredovanje EU i pune podrške SAD, znači više mira, stabilnosti i dobrosusedskih odnosa ne samo između Beograda i Prištine, već i za celi region Zapadnog Balkana, kaže on.

Zato je i i na sastanku sa viskom predstavnicom Mogerini, potvrđeno da moramo brže i dinamičnije da se krećemo u tom procesu.

Cilj Kosova, ponovio je Tači, je članstvo u Ujedinjenim nacijama, a upitan da li postoji mogućnost za članstvo Kosova u EU i bez priznanja Srbije, Tači kaže da kada se ostvari potpuna normalizaciju odnosaonda "niko nema pravo ni moralno ni političko, ni međunarodna zajednica da stavi veto za Kosovo u Savetu bezbednosti".

 

 

Objašnjavajući šta podrazumeva pod punom normalizacijom odnosa Beograda i Prištine, kosovski predsednik kaže da to znači prepoznavanje zajedničke stvarnosti.

- Mi smo suverene zemlje, imamo sigurnu evropsku perspektivu. Izgradnja dobrosusedskih odnosa prema evropskim kriterijumima i standardima međusobne institucionalne saradnje, bez ometanja, već olakšavajući jedna drugo put prema evropskoj perspektivi - tvrdi on.

Tači je ranije najavio da će se o konačnom sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine građani Kosova izjašnjavati na referendumu, a na pitanje da li zaista smatra da je taj vid izjašnjavanja potreban, on kaže da je reč o istorijskom dokumentu.

Kako kaže, građani Kosova žele da se Kosovo kreće što brže ka članstvu u NATO i evropskoj perspektivi.

- Naglašavam da evropska budućnost Kosova i evropska budućnost same Srbije zavisi od normalizacije naših bilateralnih odnosa, jer sa ovako zategnutim odnosima nećemo moći da se brzo krećemo, glatko i produktivno. Naprotiv, možemo da pređemo u novu status quo fazu za koju će visoku cenu platiti obe naše zemlje i narodi - smatra Tači.

 

Blic.rs
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:15 Letnji kamp Jutarnja kafica
11:40 TOP - SHOP
11:55 Vesti
12:05 Letnji kamp Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Letnji kamp Jutarnja kafica
14:00 Letnji kamp - Live
15:30 Posle rucka
17:30 Telemaster
18:10 Kviz: Naslovna strana
18:35 Upoznajte Parove
19:55 Bingo
20:30 Upoznajte Parove
21:00 Ćirilica 
23:00 Letnji kamp - Live
02:30 Letnji kamp - Live