parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

Mekalister: Nemačka će i dalje voditi Zapadni Balkan ka EU!

Predsednik Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta i izvestilac za Srbiju Dejvid Mekalister kaže da će Nemačka, bez obzira ko formira vladu u Berlinu, nastaviti sa politikom približavanja Zapadnog Balkan i Srbije EU.

On je posle razgovora sa ministarkom za evrointegracije Srbije Jadrankom Joksimović izrazio uverenje da će Angela Merkel dobiti novi mandat na mestu kancelarke i podsetio na njenu posvećenost Zapadnom Balkanu i regionalnoj stabilnosti.

"Kao političar koji dolazi iz Nemačke želeo bih da naglasim da posle naših parlamentarnih izbora koji god rezultat jeste i kakva god se vlada formira u Berlinu siguran sam da će Nemačka nastaviti sa svojim konstruktivnim vođenjem Zapadnog Balkana, a posebno Srbije, bliže EU", poručio je Mekalister. 

On je takođe izneo uveravanje da će Srbija do kraja godine napredovati na svom putu ka EU i otvoriti još novih poglavlja u svojim pristupnim pregovorima.

"Ako su dobro pripremljena, poglavlja bi trebalo da budu otvorena. To je moja poruka. Mi želimo da nagradimo i naglasimo dobar napredak koji je Srbija ostvaruje", izjavio je izvestilac EP za Srbiju.

Mekalister kaže i da u potpunosti podržava plan predsednika Evropske komisije Žana Kloda Junkera o persepektivi proširenja i ulaska Srbije i Crne Gore u EU do 2025. godine.

"Oduvek sam govorio da kada Srbija bude spremna da uđe u EU ona bi trebalo da uđe. Kada će to da bude u najvećoj meri zavisi od spremnosti Srbije da primeni nepohodne reforme. Mnogo je već urađeno, još ima dosta da se uradi, ali Srbija zaslužuje svu podršku svoji EU partnera i prijatelja", kaže Dejvid Mekalister.

Kada je reč o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Mekalister napominje da je na njima da se dogovore o novim koracima, ali i da primene već postojeće dogovore. On je tom prilikom posebno pozvao novu vladu u Prištini da ispuni svoj deo obaveza. 

"Sada kada konačno imamo novu vladu na Kosovu, želeli bismo da vidimo da Kosovo primenjuje one dogovore koji su na njima da ih primene", naglašava Mekalister.

On je istovremeno pozdravio iniciajtivu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o otpočinjanju unutrašnjeg dijaloga o Kosovu.

Ovom prilikom izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu najavio je prvu posetu premijerke Srbije Ane Brnabić Briselu i debatu koju će premijerka Brnabić i poslanici Spoljnoplitičkog odbra EP održati 10. oktobra o stanju na Zapadnom Balkanu i napretku Srbije na putu EU integracija.

 

tanjug.rs
Foto: predsednik.rs, twitter/rtl nord

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Cetvrtak
04:30 Rano jutro
06.45 Dobro jutro Srbijo
11:15 Letnji kamp Jutarnja kafica
11:40 TOP - SHOP
11:55 Vesti
12:05 Letnji kamp Jutarnja kafica
13:00 Vesti
13:05 Letnji kamp Jutarnja kafica
14:00 Letnji kamp - Live
15:30 Posle ručka
17:30 Telemaster
18:10 Kviz: Naslovna strana
18:35 Upoznajte Parove
21.00 Srbija na dlanu
22:00 Letnji kamp - Live
02:30 Letnji kamp - Live