Izvor:
01.10.2017 u 13:03
0

VUČIĆ U REPUBLICI SRPSKOJ: Otvara autoput i prisustvuje komemoraciji u Jajincima!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas otvaranju deonice auto-puta "9. januar" Laktaši-Drugovići u Republici Srpskoj, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Tom događaju prisustvovaće i predsednik RS Milorad Dodik, saopštio je Biro za odnose sa javnošću predsednika RS.

Otvaranje deonice predviđeno je u 14:00 časova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će, u 11 sati, na stratištu u Jajincima predvoditi državnu komemorativnu svečanost posvećenu očuvanju dostojanstvenog sećanja na više desetina hiljada stradalih u Drugom svetskom ratu.

Nakon ceremonije polaganja venaca u Spomen-parku "Jajinci", koja će se odvijati uz najviše državne i vojne počasti, sledi obraćanje predsednika Vučića, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Državnoj ceremoniji, kako je najavljeno iz vlade, prisustvovaće premijerka Ana Brnabić, predsednik Narodne skupštine Maja Gojković, ministri u vladi, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, predstavnici Grada Beograda i opštine Voždovac.

Skupu će prisustvovati diplomatski i vojno-diplomatski predstavnici više od 20 država, predstavnici Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Saveza jevrejskih opština, Udruženja logoraša, SUBNOR-a Srbije i veliki broj ratnih veterana.

Na komemoraciji će biti i nekadašnji zatočenici logora smrti u okupiranoj Evropi tokom Drugog svetskog rata, potomci stradalih, predstavnici brojnih ustanova kulture, nauke, obrazovanja i umetnosti, učenici beogradske osnovne škole iz Jajinaca, kao i veliki broj građana Beograda i čitavog niza gradova i mesta u Srbiji.

Nakon ceremonije polaganja venaca, koja će se odvijati uz najviše državne i vojne počasti, velikom broju srpskih i inostranih zvaničnika, kao i okupljenim građanima, obratiće se preživeli ustaškog logora, predsednik Udruženja logoraša i potomaka "Jasenovac" – sistem logora genocida u NDH Slavko Milanović i predsednik Vučić.

Jajinci su najveće mesto stradanja u Drugom svetskom ratu u Srbiji, jer su nacisti od 1941. do 1944. godine na tom mestu ubili više od 60.000 ljudi, Srba i Jevreja, pripadnika Narodnooslobodilačkog pokreta, antifašista i svih onih koji se nisu mirili sa okupacijom zemlje i koji su pružali aktivan otpor okupatoru.

Žrtve su okupatori dovodili iz koncentracionih logora na Banjici i sa Sajmišta.

Veliki memorijalni park u Jajincima u okviru koga se nalazi i spomenik stradalima, otvoren je 20. oktobra 1964. godine, povodom 20. godišnjice ulaska partizanskih snaga u Beograd.

Izvor:Tanjug.rs
Foto:PBS NewsHour/youtube printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter