Izvor:
01.10.2017 u 13:29
0

NAJMOĆNIJA ŽENA SVETA ANGELA MERKEL: Nemačka je uz Vučića i Srbiju!

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je za „Alo!" da ohrabruje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da nastavi put ekonomskih reformi i reformi pravne države, dok srpskoj premijerki Ani Brnabić poručuje da je jačanje vladavine prava, kao i normalizacija odnosa sa Kosovom, važan indikator u naporima da se Srbija približi EU.

Upitana kakav će, nakon nedavno održanih parlamentarnih izbora na kojima su njeni demohrišćani osvojili najviše glasova, biti stav nove nemačke vlade prema Srbiji, Merkelova je odgovorila da "pošto pregovori o formiranju nove vlade još nisu započeti, nije u mogućnosti da detaljno odgovorim na ovo pitanje".

Na pitanje šta se može očekivati od odnosa Nemačke i Srbije, Merkelova je kazala da je "tu je ista stvar kao što je i rekla u martu nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem".

"Nemačka i Srbija su dve prijateljske zemlje, koje su vrlo isprepletane. 400.000 Srba stalno živi u Nemačkoj. Mi smo jedan od najvažnijih trgovinskih partnera u Srbiji. Istovremeno, direktna nemačka ulaganja iznosila su 1,3 milijardu evra. Danas možemo reći da 370 kompanija sa nemačkim učešćem u Srbiji zapošljava više od 25.000 zaposlenih", rekla je nemačka kancelarka.

Ona je navela da Nemačka "želi da ova saradnja bude dodatno ojačana i razvijena".

"Takođe je dobro što je predsednik Aleksandar Vučić u poslednjih nekoliko godina pokrenuo i sprovodi velike reforme, koje su utrle put za veću ekonomsku efikasnost i bolje okruženje za ekonomska ulaganja. Želela bih da ohrabrim Aleksandra Vučića da nastavi svoj put i u reformama pravne države, jer je to i sada fokus pristupnih pregovora", poručila je Merkelova.

Upitana na šta će najviše insistirati EU kada je reč o pregovorima o članstvu Srbije u EU, ona je odgovorila da je "i ranije to rekla, i to je i dalje na snazi".

"Sloboda štampe i sloboda mišljenja takođe su od velike važnosti u ovom kontekstu. Još jednom bih želela da naglasim kada o reformama ponovo i iznova govorimo, to nije nešto što nameće ili na čemu insistira Brisel i EU, ali je u krajnjoj liniji u interesu Srbije".

Na pitanje šta misli o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovoj borbi za Kosovo, Merkelova je kazala da bi "ponovila stav koji je iznela i tokom susreta sa Vučićem".

"Srbija je deo regiona u kojem se svakodnevno vodi borba za stabilnost. Predsednik Vučić i ja smo često razgovarali o tome. On je oduvek radio na tome da obezbedi stabilnost i mir, naročito u pogledu odnosa sa Kosovom. Ovde možemo davati savete, ali priča se nastavlja. Zbog toga su njegove reforme posebno hrabre, a naravno i odnosi sa Kosovom su postali mnogo bolji", ocenila je nemačka kancelarka.

Merkelova je navela da je "i u čestitki predsedniku Vučiću na pobedi istakla da se Srbija suočava s velikim izazovima i da je nastavak reformskog kursa dalji korak ka Evropskoj uniji", kao i da su "i regionalno pomirenje i saradnja važni zadaci i Nemačka je spremna da podrži Srbiju".

Na konstataciju da je imala poruku i za premijerku Srbije Anu Brnabić, Merkelova je rekla da je "i njoj čestitala na izboru i rekla da je jačanje vladavine prava, kao i normalizacija odnosa sa Kosovom, važan indikator u naporima da se Srbija približi EU".

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter