Izvor:
15.10.2017 u 21:15
0

TURSKI ANALITIČAR: Vučić i Erdogan kao kralj Aleksandar i Ataturk!

Turski spoljnopolitički analitičar Erhan Turbedar ocenio je za "Blic" da je poslednjih godina učinjeno dosta na razvoju bilateralnih odnosa Srbije i Turske i predsednike Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana uporedio sa kraljem Aleksandrom i Ataturkom.

"Oni (odnosi) su izgrađeni do te mere da je doček Erdogana podsetio na period prijateljstva između kralja Aleksandra Karađorđevića i Kemala Ataturka. Potpisani sporazumi i izjave pokazuju da su odnosi Turske i Srbije ušli u novo doba i da su počeli da se transformišu u neku vrstu strateškog partnerstva", rekao je Turbedar.

On je naglasio da je, "dok je više evropskih lidera sa ćutanjem pratilo puč u Turskoj prošle godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je bio među prvim liderima koji je podržao demokratski izabrane vlasti, i stao uz predsednika Erdogana".

"To je bila i jedna od prekretnica u zbližavanju dva predsednika", naveo je turski analitičar.

Turbedar je izneo tvrdnju Turska, kojoj je putovanje preko Srbije najkraća ruta prema Evropi, Srbiju vidi kao ključan faktor očuvanja mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

"Postoje mišljenja da predsednik Erdogan pod uticajem Moskve gradi dobre odnose sa Srbijom, ali mislim da je to netačna i prividna analiza jer mesto Srbije u turskoj spoljnoj politici ne zavisi od Rusije", rekao je on.

Prema Turbedaru "zbližavanje Ankare i Beograda može samo pozitivno da utiče na druge delove regiona".

"I EU, koja na tursko prisustvo u regionu gleda sa dozom protivljenja i konkurentnosti, treba da shvati ovu realnost. Štaviše, zajedničko delovanje Turske i EU na Balkanu bi moglo da pomogne u otvaranju nove stranice u duboko zaleđenim odnosima između Ankare i Brisela", kazao je Turbedar.

"Blic" navodi da je tokom posete turskog predsednika Erdogana Srbiji bilo reči o gasovodu "Turski tok" koji bi, bar prema najavama srpskih zvaničnika, trebalo da prođe kroz Srbiju, što bi bila neka vrsta zamene za ruski "Južni tok" od koga se u međuvremenu odustalo.

"Predsednik Erdogan podržava i ideju da se Srbija uključi u projekat gasovoda ''Turski tok''. Jako je verovatno da i Moskva podržava istu ideju. Međutim, Beogradu bi povodom ovoga verovatno trebalo odobrenje iz EU", naveo je Turbedar.

On je dodao da je Srbija u poslednje vreme pokazala veliko interesovanje za turskim kapitalom. Između ostalog, najavljeno je da će jedna turska tekstilna kompanija u Kraljevu investirati 35 miliona evra, kao i da će Turska podržati izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd čija se vrednost procenjuje na oko 800 miliona evra.

"I brojni sporazumi koji su potpisani prethodnih dana omogućiće da turski biznismeni budu još više zainteresovani za poslovanje u Srbiji", zaključio je Turbedar.

Happytv.rs/Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter