parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

ISTIČE ROK: U Pudždemonovim rukama je odluka da li je KATALONIJA nezavisna ili ne!

 

Katalonskom predsedniku Karlesu Pudždemonu danas ističe rok koji mu je dao zvanični Madrid, da razjasni da li je proglasio nezavisnost tokom dvosmislenog govora koji je održao u parlamentu prošle nedelje.

Centralne španske vlasti dale su Pudždemonu rok da precizno navede da li je proglasio nezavisnost ili ne, i odgovor bi morao da bude jasan i jednostavan - "da" ili "ne".

Pudždemonu je početkom prošle sedmice u parlamentu rekao da Katalonija pristupa proglašenju nezavisnosti, ali je predložio zamrzavanje primene tog proglašenja na nekoliko nedelja kako bi se omogućio dijalog uz posredovanje sa španskom vladom.

Katalonska separatistička grupa Asemblea Nasional Katalana (ANC) pozvala je Pudždemona da ignoriše upozorenja centralne vlade Španije i definitivno proglasi nezavisnost, istakavši da dalja suspenzija proglašenja "nema smisla".

Uticajna organizacija civilnog društva ANC je, u kratkom saopštenju, pozvala Pudždemona da ukine privremenu suspenziju proglašenja nezavisnosti koju je uveo ranije ove sedmice, preneo je AP.

Isti apel Pudždemonu uputio je i ključni politički saveznik vladajuće separatističke koalicije u Kataloniji, krajnje levičarska partija Kandidatura za narodno jedinstvo (CUP), koja je u pismu pozvala Pudždemona da definitivno proglasi nezavisnost od Madrida.

Secesionistički nastrojena partija CUP je, takođe, navela da bi Pudždemon trebalo da ignoriše upozorenje španske vlade, da "odmrzne" proces otcepljenja i definitivno proglasi nezavisnost.

Jedan od lidera Katalonije, regionalni potpredsednik i predsednik levičarske Republikanske partije Oriol Hungeras pozvao je, međutim, na jedinstvo, jer različita mišljenja u vezi strategije o otcepljenju od Španije prete da podele pristalice nezavisnosti.

On je rekao da moraju očuvati jedinstvo koje je neophodno na putu do republike, misleći na nezavisnost Katalonije od Španije.

Zamenica španskog premijera Soraja Saens de Santamarija izjavila je da katalonski lider Karles Pudždemon mora da odgovori "da" ili "ne" na zahtev koji su mu je postavio Madrid - da razjasni da li je proglasio nezavisnost Katalonije i dodala da je na njemu da izbegne vanredne mere.

"To je jednostavno da ili ne. U Pudždemonovim je rukama da izbegne vanredne mere centralne vlade i ispravi društvenu podelu", rekla je ona.

 

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Utorak
04:30 Dobro jutro Srbijo
07:55 Vesti
08:00 TOP - SHOP
08:15 Dobro jutro Srbijo
10.55 Vesti
11:00 Parovi Jutarnja kafica
11:40 TOP - SHOP
12:05 Parovi Jutarnja kafica
12:45 Parovi Jutarnja Kafica
13:25 Parovi Jutarnja kafica
14:30 Beni Afet serija
15:45 Parovi - Live
16:20 Posle rucka
17:45 Telemaster
18:10 Kviz: Naslovna strana
19:10 UPOZNAJTE PAROVE
20:00 OŽILJCI RATA - Petrovačka cesta
21:35 Parovi