ISTIČE ROK: U Pudždemonovim rukama je odluka da li je KATALONIJA nezavisna ili ne!

 

Katalonskom predsedniku Karlesu Pudždemonu danas ističe rok koji mu je dao zvanični Madrid, da razjasni da li je proglasio nezavisnost tokom dvosmislenog govora koji je održao u parlamentu prošle nedelje.

Centralne španske vlasti dale su Pudždemonu rok da precizno navede da li je proglasio nezavisnost ili ne, i odgovor bi morao da bude jasan i jednostavan - "da" ili "ne".

Pudždemonu je početkom prošle sedmice u parlamentu rekao da Katalonija pristupa proglašenju nezavisnosti, ali je predložio zamrzavanje primene tog proglašenja na nekoliko nedelja kako bi se omogućio dijalog uz posredovanje sa španskom vladom.

Katalonska separatistička grupa Asemblea Nasional Katalana (ANC) pozvala je Pudždemona da ignoriše upozorenja centralne vlade Španije i definitivno proglasi nezavisnost, istakavši da dalja suspenzija proglašenja "nema smisla".

Uticajna organizacija civilnog društva ANC je, u kratkom saopštenju, pozvala Pudždemona da ukine privremenu suspenziju proglašenja nezavisnosti koju je uveo ranije ove sedmice, preneo je AP.

Isti apel Pudždemonu uputio je i ključni politički saveznik vladajuće separatističke koalicije u Kataloniji, krajnje levičarska partija Kandidatura za narodno jedinstvo (CUP), koja je u pismu pozvala Pudždemona da definitivno proglasi nezavisnost od Madrida.

Secesionistički nastrojena partija CUP je, takođe, navela da bi Pudždemon trebalo da ignoriše upozorenje španske vlade, da "odmrzne" proces otcepljenja i definitivno proglasi nezavisnost.

Jedan od lidera Katalonije, regionalni potpredsednik i predsednik levičarske Republikanske partije Oriol Hungeras pozvao je, međutim, na jedinstvo, jer različita mišljenja u vezi strategije o otcepljenju od Španije prete da podele pristalice nezavisnosti.

On je rekao da moraju očuvati jedinstvo koje je neophodno na putu do republike, misleći na nezavisnost Katalonije od Španije.

Zamenica španskog premijera Soraja Saens de Santamarija izjavila je da katalonski lider Karles Pudždemon mora da odgovori "da" ili "ne" na zahtev koji su mu je postavio Madrid - da razjasni da li je proglasio nezavisnost Katalonije i dodala da je na njemu da izbegne vanredne mere.

"To je jednostavno da ili ne. U Pudždemonovim je rukama da izbegne vanredne mere centralne vlade i ispravi društvenu podelu", rekla je ona.

 

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost