parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

Orban želi proširenje EU: Srbija prva da uđe u Evropsku uniju!

Mađarska želi proširenje EU i smatra da bi od svih zemalja prvo trebalo da uđe Srbija, jer bi to doprinelo jačanju regionalne stabilnosti i potencijala Unije.

To je rekao mađarski premijer Viktor Orban u Budimpešti.

"Želimo proširenje EU, da sve zemlje dunavskog regiona što pre postanu članice. Srbija bi prvo trebalo da uđe, jer bi nam njeno pristupanje pomoglo da iskoristimo potencijal koji bi Srbija dala EU", rekao je Orban na otvaranju Šestog godišnjeg foruma Strategije EU za dunavski region.

On je rekao da prosperitetnije zemlje u EU ne žele da se nastavi proširenjem. 

"Kad se nešto što ne želite u Briselu prevede na 'briselski', to onda znači 'zamor od proširenja'", naveo je Orban i dodao da se Mađarska zalaže za proširenje, jer se tako ojačava Evropa i njene spoljne granice, naročito kada se radi o borbi protiv opasnosti i izazova savremenog doba. 

Naglasio je da su najveća bezbednosna pretnja "migracije novog doba", koje, kako je ocenio, nisu samo posledica slučajnosti, već unapred smišljenog plana. 

"Ubeđeni smo da postoji ideja da se stvore izmešana društva na evropskom tlu, i mi kažemo 'ne' tome. Branićemo se. Oni prvo ispituju sigurnost naših granica, zatim šalju svoje ljude, stvaraju se konflikti i paralelna društva. To se već dešava", rekao je Orban. 

On je kazao da su svi narodi koji žive u dunavskom regionu svesni njegovog geostrateškog potencijala, kao i da taj region, od svih evropskih regiona, pokazuje od 2012. godine najveći zamah u razvoju, naglasivši da to "ipak nije dovoljno". 

"Mi Mađari želimo da se zaštite spoljne granice EU, dok unutrašnje mogu da ostanu otvorene... Verujemo da Šengen može da preživi bez granica, u slobodi. Ali, moramo da osiguramo da naše spoljne granice budu obezbeđene. No, dok se to ne desi naš zadatak je da radimo sa zemljama, pogotovu koje još nisu u EU, na otvaranju što više graničnih prelaza, povezivanju i razvijanju putne i železničke infrastrukture", poručio je Orban. 

Ocenio je da je ime ovogodišnjeg Foruma - "Bezbedan, povezan i prosperitetan dunavski region" dobar rezime onoga što želi da taj region postane u budućnosti, odnosno da bude prosperitetniji, ekološki čistiji, povezaniji. Premijer Mađarske je, s tim u vezi, pozvao zemlje EU i zemlje članice Dunavske strategije da više ulažu u projekte kojima bi se uvećalo blagostanje za sve zemlje regiona. 

"Regionalna saradnja igra veoma važnu ulogu u EU i svedočanstvo je napretka i zemalja duž Dunava. Delimo veru, odgovornost, ali i sve opasnosti. Naša saradnja je posledica toga da je Srednja Evropa naš dom – od crnih šuma (Švarcvalda) do Crnog mora (izvor i ušće Dunava)", istakao je Orban. 

U Budimpešti se danas i sutra održava Šesti godišnji forum strategije EU za dunavski region, na kojem Srbiju predstavljaju ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i državna sekretarka u Ministarstvu energetike Mirjana Filipović.

 

b92.net
foto: Twitter/SerbianGov, Twitter/AJBalkans

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost