Izvor:
01.07.2016 u 15:13
0

JOKSIMOVIĆ: Za otvaranje poglavlja potrebno je VIŠE POLITIČKE VOLJE!

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je EU, pošto nisu otvorena poglavlja 23. i 24, razumela poruku Srbije da je za efikasnost sprovođenja reformskih ciljeva zacrtanih u poglavljima, važno kakvi se i politički signali šalju iz Brisela.

Neotvaranjem poglavlja 23. 24. Brisel je poslao, kako kaže, političku poruku, signal usporavanja.

Poglavlja 23. i 24. su najvažnija politička poglavlja. Princip EU je kada pregovarate o članstvu ne možete da otvarate druga poglavlja dok ne otvorite ta dva poglavlja, koja se tiču borbe protiv korupcije, manjinskih prava, borbe protiv organizovanog kriminala, slobode medija – naglasila je Joksimović.

Ona kaže da je Srbija razočarana neotvaranjem poglavlja, jer se toliko priča o vladavini prava, a onda kada se dođe do otvaranja poglavlja to se ne učini.

Kada otvorite poglavlja merite gde ste i koliko ste uradili u toj oblasti i dajete dinamiku reformama. Zašto je problem da otvorite, kada smo sve što je do nas uradili – pita Joksimović.

Ona je precizirala da u EU sve funkcioniše na nivou konsenzusa, moraju da se dogovore sve članice i lično smatra da bilo više političke volje da su poglavlja mogla da se otvore juče, bez obzira na usporavalja Britanije i Hrvatske.

Srbija je daleko odmakla u refirmskom procesu i to je trebalo da bude prepoznato. Ovo jeste politička poruka, signal usporavanja – rekla je Joksimović na RTS.

Ona kaže da je EU razumela poruku Srbije, da je za našu motivaciju u efikasnosti sprovođenja svega onoga što proizilazi iz poglavlja, važno kakvio se politički signali šalju. Joksimović je naglasila da Srbija ne skreće sa puta evrointegracija, jer je to dobro za nas.

Evropske integracije postaju deo unutrašnje politike razvoja, koristimo fondove, a to je razvoj i lokalni i regionalni – kazala je Joksimović.

Tanjug
Foto: Wikimedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter