Izvor:
25.10.2017 u 06:50
0

Brz odgovor Moskve: Ji provocirao u Beogradu!

Niko ne može da spreči Beograd da razvija odnose sa Rusijom na osnovu obostrane dobrobiti, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova komentarišući izjave zamenika pomoćnika američkog državnog sekratara Brajana Hojt Jia.

"Pomoćnik državnog sekretara SAD koji je boravio u Beogradu 23. i 24. oktobra upustio se u davanje više provokativnih izjava čiji je cilj podrivanje rusko-srpske saradnje", saopštilo je rusko ministarstvo, prenosi agencija Tas s.

"Američki diplomata je zahtevao, direktnim rečima, da Beograd revidira odnose sa Rusijom i fokusira se samo na svoju saradnju sa EU", dodaje se u saopštenju.

"Mi bismo želeli da podsetimo da SAD nisu članica EU i verovatno zato ne znaju da mnoge zemlje članice Unije održavaju plodnu i sveobuhvatnu saradnju sa Rusijom na bazi uzajamne dobrobiti. Niko ne bi trebalo da ometa Srbiju da ima takav pristup odnosu koji je ukorenjen u njenim nacionalnim interesima", dodaje ministarstvo.

Rusko ministarstvo takođe navodi da je američki zvaničnik bio "neprikladno emotivan" kada je govorio protiv imuniteta i privilegija Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu.

"Amerikanci kao da se pretvaraju da ne znaju ništa o tome da je Centar nudio godinama pomoć Srbiji i drugim zemljama u regionu, uključujući i one koje su članice EU i NATO, kako bi se suočile sa posledicama prirodnih nepogoda i katastrofa koje je izazvao čovek i obučile stručnjake", saopštilo je rusko ministarstvo.

"Štaviše, Centar pomaže da se teritorija Srbije očisti od mina. Pronađene su i deaktivirane hiljade eskplozivnih naprava koje su tu ostale nakon NATO bombardovanja 1999., uključujući one sa osiromašenim uranijumom", navodi se u saopštenju.

"Mi pozivamo američke kolege da ne nameću svoje neprijateljske i ideološki obojene stereotipe koji podrivaju temelje međunarodne stabilnosti i saradnje na Balkanu i u Evropi uopšte", zaključilo je rusko ministarstvo.

tanjug.rs
Foto: Twitter/business, pixabay.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter