Izvor:
27.10.2017 u 14:27
0

Kuburović: „SPREMAMO UDAR NA UTAJIVAČE I PERAČE PARA!“

Svi koji počine krivična dela vezana za korupciju, pranje novca, poreske utaje, ili oštete državni ili opštinski budžet, biće na udaru posebnih timova obučenih za dela finansijskog kriminala, upozorila je ministarka pravde Nela Kuburović.

"Nikome neće biti gledano kroz prste, bez obzira na to da li je reč o običnim ljudima, tajkunima ili državnim funkcionerima", rekla je Kuburović u intervjuu za "Novosti" najavljujući da od marta počinje da se primenjuje novi zakon koji uspostavlja četiri posebna odeljenja, koja će se baviti isključivo krivičnim delima sa koruptivnim elementom.

Povodom spekulacija da će se u martu menjati i Ustav, što je obaveza Srbije po poglavlju 23, te da se tu otvara dežurno "kafansko pitanje" da li će o istom trošku biti izmenjena i preambula po kojoj je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije, Kuburović kaže da ne ide u kafanu, a da se pogotovo ne bavi kafanskim pričama.

"Kada je reč o izmenama Ustava u oblasti pravosuđa, te izmene će svakako ići u smeru jačanja nezavisnosti, kroz drugačiji postupak izbora sudija i tužilaca. To podrazumeva izmeštanje izbora iz Skupštine i stavljanje u nadležnost Visokog saveta sudstva (VS S) i Državnog veća tužilaca (DVT)", navodi Kuburović.

Na pitanje da li ima pritisaka na pravosuđe, ona kaže da sudije često govore da najveće pritiske trpe od medija.

"Minimalan broj njih govori o pritiscima vlasti, više pominju pritiske predsednika sudova, kolega ili advokata na donošenje odluka", rekla je ona.

Osvrnula se i na tvrdnje bivšeg tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića da je trpeo pritiske navodeći da ukoliko je bilo pritisaka na njegov rad, on je to trebalo da kaže dok je obavljao funkciju.

"Uz to, bio je član DVT, koji treba da štiti samostalnost tužilaca. Izmenjene su i zakonske odredbe kako bi gospodin Vukčević mogao da obavlja svoju funkciju do isteka mandata, iako je bio napunio 65 godina. Tada mu očigledno nisu smetali takozvani pritisci vlasti", rekla je Kuburović.

Nije tačna, dodala je, ni Vukčevićeva izjava da Tužilaštvo nije radilo pošto je otišao.

"U 2016. podignuto je osam optužnica protiv srpskih državljana čime Srbija pokazuje spremnost da procesuira ratne zločince bez obzira na nacionalnost", napomenula je ministarka.
Ona je naglasila i da na snazi ostaju poternice za Naserom Orićem, Ramušom Haradinajem i svim ratnim zlocicncima za kojima su raspisane poternice i postoje zahtevi za sprovođenje istrage.

izvor:tanjug.rs
Foto:Facebook/julijanadanjanovic

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter