Izvor:
27.10.2017 u 17:10
0

GOJKOVIĆ: Srbija je tehnički, administrativno i stručno potpuno spremna za pregovore sa EU!

Predsednica parlamenta Maja Gojković izrazila je danas očekivanje da će Srbija do kraja ove godine otvoriti još tri poglavlja u pregovorima sa EU, i istakla da je napredak na evropskom putu dinamičan, ali da je potrebno dodatno ubrzanje, jer je Srbija tehnički, administrativno i stručno potpuno spremna za pregovore i sprovođenje obaveza koje iz tog procesa proističu.

– Otvaranje novih poglavlja predstavlja i važnu poruku da se politika proširenja nastavlja uprkos izazovima sa kojima se EU suočava. To je poruka EU, ne samo Srbiji, već i čitavom našem regionu, naglasila je Gojković na 8. Konferenciji predsednika parlamenata zemalja Zapadnog Balkana u Budimpešti.

Kako je saopštila Skupština Srbije, Gojković je istakla da se Srbija više puta pokazala kao pouzdan i predvidiv partner EU, aktivnim učešćem u rešavanju postojećih izazova.

U Parlamentu Srbije, navela je Gojković, postoji dominantna podrška članstvu u EU i dodala da građani Srbije daju podršku evropskoj perspektivi, kao i dubokim, dinamičnim i često teškim i zahtevnim reformama, koje Srbija sprovodi u interesu građana, nezavisno od evropskog okvira u kome se odvijaju.

Poručila je da izazovi sa kojima se zemlje regiona suočavaju na putu ka punopravnom članstvu u EU, kao i oni koji stoje pred samom EU, zahtevaju jačanje međusobnog poverenja i saradnje kroz zajedničke projekte i rad na proširenju regionalnih ekonomskih i političkih kapaciteta radi opšte stabilnosti i razvoja.

Gojković je, govoreći na temu "Evropske integracije: rezultati i aspiracije" naglasila da je regionalna saradnja jedan od strateških prioriteta spoljne politike Srbije, ističući da očuvanje mira i stabilnosti, sprovođenje neophodnih reformi i stvaranje prosperitetnog prostora za život mladih mora biti osnovni zadatak današnje generacije političara na Zapadnom Balkanu.

U obraćanju predsednicima parlamenata Zapadnog Balkana rekla je da imaju obavezu da otvoreno razgovaraju i o unutrašnjim izazovima sa kojima se suočava EU.

– Uverena sam da te teškoće ne isključuju nastavak politike proširenja, već da, naprotiv, ukazuju na potrebu većeg jedinstva i snažnije integracije. Pri tome, Zapadni Balkan se mora posmatrati kao deo rešenja i kao integralni deo Evrope, kaže Gojković.

Ukazala je i na to da je kroz iniciranje Berlinskog procesa otvorena nova perspektiva za region u oblastima izgradnje infrastrukture, ekonomije i saradnje mladih, kao i da ohrabruju nagoveštaji da bi se, uoči narednog Samita u Londonu, mogla otvoriti i parlamentarna dimenzija ovog procesa.

– Upravo razvoj ekonomije, podizanje standarda i dijalog mladih predstavljaju najbolji osnov dugoročne stabilnosti i razvoja našeg regiona, rekla je Gojković.

Konferenciju je otvorio domaćin skupa predsednik Parlamenta Mađarske Laslo Kover, koji je tom prilikom istakao da se Mađarska zalaže za evropske integracije Zapadnog Balakana i da region može da računa na podršku Parlamenta Mađarske.

Izvor: Tanjug.rs
Foto: Twitter/PrinasalkaZlata

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter