Izvor:
28.10.2017 u 16:16
0

Ugljanin ponovo poziva na otcepljenje Sandžaka od Srbije!

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Sulejman Ugljanin ponovo je juče tražio da se Sandžaku da pravo otcepljenja od Srbije i priključenja nekoj od bivših članica Jugoslavije.

Ovaj skandalozni zahtev Ugljanin je izneo na posebnoj sednici BNV održanoj povodom "Dana samoopredeljenja", odnosno godišnjice nelegalnog referenduma koji je organizovan u Raškoj oblasti od 25. do 27. oktobra 1991. godine. On se i juče pozvao na rezultate tog nezakonitog referenduma na kojem je glasano za "potpunu političku i teritorijalnu autonomiju Sandžaka sa pravom priključenja jednoj od susednih republika" i zatražio od Brisela da se angažuje na sprovođenju tih zahteva u delo.

– Građanima Sandžaka, kao autohtonom narodu na svojoj teritoriji, moraju se, kroz rešavanje statusa Sandžaka, obezbediti mehanizmi da bez uslovljavanja počnu ostvarivati pravo na život, slobodu, sigurnost, brži ekonomski razvoj, kako bi konačno osigurali svoju političku egzistenciju – rekao je Ugljanin koji insistira da se ovo pitanje otvori u procesu pristupanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

Na sednici BNV govorio je i potpredsednik LSV i poslanik u Skupštini Vojvodine Aleksandar Marton. Prisustvovali su i predstavnici BNV u Crnoj Gori, bošnjački poslanici u Skupštini Srbije, čelnici lokalnih samouprava u Sandžaku.

Ovo nije prvi put da Ugljanina budi duhove prošlosti, poziva na separatizam, pa čak i na tekovine okupatorskih sila u Srbiji. Tako je nedavno organizovao i proslavu stogodišnjice Sjeničke deklaracije kojom su avgusta 1917. godine, tokom okupacije Srbije, gradonačelnici i predsednici 12 sandžačkih opština tražili od Austrougarske da Sandžak otcepi od Srbije i Crne Gore i pripoji Bosni i Hercegovini. Separatisti iz ovog kraja Srbije pozivaju se čak i na 20. novembar 1943. godine kada je u Pljevljima, pod okupacijom nacističke Nemačke formirana takozvana ratna autonomija Sandžaka koja je trajala do polovine 1945. godine.

BNV je 2012. godine u Novom Pazaru postavila i tablu Aćif-efendiji, upravniku Novog Pazara za vreme Drugog svetskog rata, saradniku okupatora koji je čak dobio orden od Adofa Hitlera. Ugljanin, koji je u to vreme bio ministar u Vladi Srbije, bio je na postavljanju table, a kada je država naložila da se ona ukloni, "upozorio" je da će onaj ko to učini snositi posledice.

novosti.rs
Foto: sandzakpress.net

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter