Izvor:
31.10.2017 u 03:55
0

Vučić: Srbija sedi u svojoj stolici, biće još pritisaka zbog Kosova i Rusije!

Predsednik Srbije Aleksandar vučić prvi put je javno govorio o susretu sa američkim zvaničnikom Brajanom Hojt Jijem i naveo da nema lakih razgovora i da je to bio težak razgovor.

Amerika je jedna od najjačih sila, a ja predstavljam neveliku zemlju, ali je moj zadatak bio da štitim njen slobodarski duh. Razgovor nije bio naručito prijatan, ali nije bilo nepristojnih reči. Glavne teme su bile Kosovo i Rusija. Amerika podržava teritorjalni integritet nezavisne države Kosovo, ništa oko toga ne može i ne sme da se menja – to je politika Amerike – rekao je Vučić.

On je meni rekao "ne možete da dirate u teritotorijalni integritet Kosovo", a ja sam njemu rekao, a vi ste mogli da dirate u integritet Srbije pre dvet godine. Tada su važila druga pravila. To sam mu rekao u lice. On je meni stavio do znanja, ja sam tebi preneo poruku Amerike. Imaš to da poštuješ, ako ne poštuješ… Takve pretnje slušamo svaki dan – istakao je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, danas je 1660. dan da Albanci, a ni pokrovitelji nisu ispunili ključni deo dogovora, a to je formiranje ZSO.

Vaše je da se obračunate sa sopstvenim emocijama. O briselskim pregovorima ću napisati knjigu. Mi moramo biti racionalni. Tako moramo biti racionalni sa KiM, prvi put im smeta naše prisustvo na Kosovu, jer su mislili da su sa Srbima završili – dodao je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara da li država ima kapacitet da sačuva svoju nezavisnost, predsednik je rekao da Srbija sedi na svojoj stolici, do kada će moći to niko ne može da garantuje.

Kada to ne bude moguće imaćemo neke druge ljude u vladi i na mestu predsednika. Mislim da je jedini ispravan pravac, očuvati nezavisnost. Zameraju nam vojnu neutralnost i to što nismo priznali Kosovo – istakao je Vučić.

Kako je rekao Srbija ne sme biti pasivna i mora da ponudi rešenja koja imaju veze sa realnošću, pritisci neće stati.

Naše je da vodimo nezavisnu politiku i da probamo da nađemo istorijski dogovor sa Albancima, to je dobro za budućnost naše dece. Ako doživimo neuspeh, ništa strašno, pokušali smo – poručio je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije se osvrnuo i na jedan susret sa bivšim premijerom Zoranom Đinđićem početkom novog milenijuma.

Ja sam se sa Ðinđićem i Čedom Jovanovićem razgovarao krajem 2001 godine, početkom 2002. Ostali smo sami posle skupštinske sednice i on je s velikim ogorčenjem govorio o Englezima, Holanđanima, Haškom tribunalu, ali je tada razumeo realnost i šta je moguće, a ja nisam, priznajem nisam – rekao je Vučić.

Danas, dodao je, zna šta je relanost i da je važno da ostanemo na evropskom putu, najpre jer želimo da budemo taj tip društva kao zemlje EU, a drugo, "nama su EU i region na gotovo 90 odsto trgovinske razmene, značajnije imamo još samo sa Rusijom, ostalo je minimalno".

Ljudi to dobro razumeju i sve što sam pričao može da govori koliko ima poteškoća i prepreka, ali mi nemamo drugačiji put – rekao je predsednik.

Vučić je izjavio da se Srbiji zameraju veze sa Rusijom i to što nije priznala nezavisnost Kosova, navodeći da očekuje sve veće pritiske tim povodom.

Te veze prema Rusiji im nedvosmisleno smetaju. Smeta im što nismo priznali nezavisnost Kosova i tu će pritisci biti sve veći. Mi moramo da imamo aktivnu poziciju i da ponudimo rešenja u skladu sa realnošću… Naše je da vodimo nezavisnu politiku i da probamo da pronađemo istorijski dogovor sa Albancima – rekao je Vučić.

Poručio je da treba da pronađemo najbolje rešenje za nas.

Kada ne bude mogla, imaćemo neke druge u vladi i na mestu predsednika Srbije – rekao je Vučić.

Kaže da je jedini ispravan put taj da Srbija štiti svoju nezavisnost i slobodu.

On dodaje da je Srbiji zamereno i to što je 40 naših pripadnika bilo na vojnoj vežbi sa Rusijom i Belorusijom, dok, kako kaže, oni koji su zamerili "nisu primetili" da je oko 300 naših učesnika imalo vežbu sa NATO-om u Srbiji.

Vežbaćemo sa jednima i sa drugima. To je naša vojna neutralnost, ako ne možete da istrpite onda nam to kažite – rekao je Vučić.

Govoreći o Kosovu, Vučić ocenjuje da se vodila "idiotska" diplomatija u vreme (Borisa) Tadića i (Vuka) Jeremića koja je nazivana "vitaminskom" jer je, kaže, bila takva "da smo sami isekli sve četiri noge na stolici na kojoj smo sedeli", a posle su se "pravili da su iznenađeni".

Pojasnio je da smo tada zatražili od Međunarodnog suda pravde da kaže da li je secesija bila legalna ili nije, a ispostavilo se da je Kosovo imalo pravo na secesiju.

Govoreći o Rusko-srpskom humanitarnom centru, rekao je da je velika propaganda na snazi.

Koju god odluku da donesemo, kajaćemo se – rekao je predsednik Srbije.

happytv.rs
Foto: tanjug/printscreen, twitter/ brzotacnojasno,mod.gov.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter