Izvor:
02.11.2017 u 23:58
0

PROMENA: Poslanik Mirko Krlić na mestu Maje Gojković!

Poslanik Mirko Krlić iz SNS izbaran je danas za novog predsednika skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje, nakon burne polemike na sednici tog skupštinskog tela o tome da li je njegova prethodnica na tom mestu Maja Gojković podnela ostavku ili je smenjena.

Za izbor Krlića, koga je za novog predsednika odbora predložio član oobora iz SNS Mladen Lukić, glasalo je 10 članova iz vladajuće koalicije, a protiv je bilo petoro poslanika opozicije.

Krlić je bio jedini kandidat za predsednika odbora, jer opozicija nije imala svog kandidata.

U dvočasovnoj raspravi na sednici odbora kojom je predsedavala Nataša Mićić iz LDP, a koju su obeležile česte replike i javljanja po Poslovniku, poslanici vladajuće koalicije odbacili su navode opozicije da je Maja Gojković smenjena i naveli da je ona podnela ostavku.

Podsetili su i na raniju izjavu Maje Gojković da, zbog brojnih obaveza, ne može istovremeno da vodi i Odbor za kulturu i informisanje.

Za razliku od opozicije, poslanici vladajuće koalicije smatraju da je Gojković dobro radila svoj posao i više puta su poručili opoziciji da na dnevnom redu nije Maja Gojković nego izbor novog predsednika odbora.

Opozicija je navodila da je od početka upozoravala da Gojković neće moći da se posveti radu u Odboru za kulturu i informisanje zbog obaveza na mestu predsednice parlamenta, i zamerili joj što šest meseci nije zakazivala sednice odbora u situaciji "kada je ugrožena sloboda medija i kada se beleži povećanje broja napada na novinare".

Maja Videnović iz DS pitala je za razloge njene ostavke, te da li se Gojković "umorila od borbe za slobodu medija ili je SNS odlučila da je razreši".

Poslanik SNS Srbislav Filipović ocenio je nastup opozicije na odboru kao "neuspeli performans bez gitare i svirača" i kao "iživljavanje" nad Majom Gojković, navodeći da tema sednice nije Maja Gojković niti sloboda medija.
Tatajna Macura iz D JB je rekla da može da zahvali Gojković što je podnela ostavku na mesto predsednice odbora, te da će možda podneti ostavku i na mesto predsednice parlamenta, što je izazvalo oštro reagovanje Marka Atlagića iz SNS koji se više puta javljao po povredama Poslovnika i pozivao da se opozicija vrati raspravi o dnevnom redu.

Na pitanje opozicije šta kvalifikuje Krlića za mesto predsednika odbora i o njegovoj biografiji, Atlagić ih je uputio na sajt otvorenog parlamenta gde su biografije svih poslanika, te poručio da svaki član odbora može da bude i kandidat za predsednika tog skupštinskog tela.

Posle izbora za novog predsendika odbora, Krlić je zahvalio i onima koji su ga podržali i onima koji su glasali protiv njegovog izbora, navodeći da je posebno impresioniran interesovanjem za njegovu biografiju.
Naveo je da je bio član Odbora za kulturu i informisanje i u prošlom skupštinskom sazivu kada je za predsednika odbora izbaran kandidat opozciije.

"Ta sednica je trajala sedam minuta. Učinilo mi se da me danas biraju za ministra kulture jer se toliko interesuju ko sam, šta sam", kaže Krlić.

Naveo je da se više od 16 godina bavio novinarstvom, da je kultura deo njegovog velikog intereovanja, da je nekada bio savetnik ministra vera za medije i pomoćnik direktora Kancelarije za KiM.

Kaže i da će se truditi da bude tolerantan i demokratičan, da zna da ne poseduje političku težinu koju ima njegova prethodnica, te naveo da očekuje da će najviše neslaganja na odboru biti u vezi sa slobodom medija, uz konstataciju da i u vladi ima nezadovoljstva kada je reč o toj temi.

Izbor: Alo.rs
Foto: Twitter/cenosilikofob, Twitter/AJBalkans

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter