Izvor:
09.11.2017 u 14:22
0

Dačić: Ne možemo dozvoliti da budemo koleteralna šteta!

Srbija želi da ima dobre odnose sa Ukrajinom, ali ne može da dozvoli da bude kolateralna šteta ili žrtva međunarodnih relacija, poručio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

On je naglasio da je Srbija povukla ambasadora Ukrajine na konsultacije nakon što je njegov ukrajinski kolega Pavel Klimkin pozvao ambasadora te zemlje u Beogradu Oleksandera Aleksandroviča na konsultacije.

Njih dvojica su, kaže Dačić, razgovarali o odnosima sa Srbijom i upozorili Srbiju da poštuje međunarodne obaveze, naročito kada je reč o srpskim plaćenicima za koje tvrde da ratuju na ruskoj strani u Donbasu.

Takođe, podseća, razgovarali su o zvaničnicima koji su povezani sa Krimom ili su bili u poseti Krimu.

"I na kraju doneli su zanimljiv zaključak da će biti na vezi sa evropskim partnerima. Šta to znaci, da li je ovo bilateralni problem Srbije i Ukrajine ili je Srbija kolateralna šteta nekih drugih međunarodnih relacija, koje nikakve veze nemaju sa Srbijom", upitao je Dačić.

Podsetio je da je Srbija procesuirala više desetina osoba osumnjičenih za ucešće u borbama na Krimu i u Donbasu, a da je značajan broj ukrajinskih plaćenika učestvovao u borbama u Hrvatskoj, i u zločinima nad srpskim narodom u toj zemlji.

"Ukrajina te ljude nije procesuirala", naglasio je Dačić.

Prema njegovim rečima, dogovorom sa stranim partnerom želi da se postigne da se Srbija dodatno pritisne da se distancira od Rusije.

"Treba da postanemo žrtve tih odnosa u Ukrajini i žrtve problema na relaciji Zapad/Ruska Federacija", kazao je Dačić.

Zato je, dodao je, pozvao ambasadora Srbije u Ukrajini Radeta Bulatovića na konsultacije.

"Narednih dana ćemo se sresti da sa predsednikom Vučićem vidimo kakve dalje aktivnosti da preduzmemo kada je reč o bilateralnim odnosima sa Ukrajinom", rekao je Dačić.

On je dodao da je danas tražio notu diplomatskog protokola, jer neki ambasador u našoj zemlji mora da najavi kada odlazi, ko ga menja, u kome trenutku itd.

"Danas sam dobio notu od ukrajinske ambasada, gde ne piše da pozvan na konsultacije nego da će biti van zemlje od 6. do 12. novembra", rekao je Dačić.

Govoreći o sastanku specijalnih izaslanika SAD i Rusije za Ukrajinu, Kurta Volkera i Vladislava Surkova, rekao da je za Srbiju velika pohvala što su se Vašington i Moskva saglasi da je Beograd dobro mesto sa vođenje mirovnih pregovora.

"Nisam siguran da je Ukrajina previše zadovoljna time i da je zadovoljna stavovima u tim razgovorima, ali mi u tome ne učestvujemo, dajemo samo logistiku, mesto koje je osigurano da niko ne može da snima i smeta, ali ne ulazimo u sam sadržaj", kazao je Dačić, podsećajući da će drugi sastanak biti održan 13. novembra.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter