Izvor:
13.11.2017 u 19:56
0

IVICA DAČIĆ IZRIČIT: Svetski centri moći su se zaigrali, neće moći prekrajati granice na Balkanu!

Svetski centri moći su se zaigrali kada su mislili da je moguće prekrajati granice na Balkanu, jer ovaj region nije deo EU, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Prema njegovim rečima – to je jedan od najsvetlijih primera dvostrukih standarda i licemerja svetske politike –

Šef srpske diplomatije je dodao da će Beograd ostati pristalica evropskih principa i demokratije, ali neće žrtvovati svoju nezavisnost.

– Nastavićemo da se borimo za svoju budućnost, sarađujemo sa našim susedima i pokušamo da rešimo problem – rekao je Dačić.

Na pitanje da li će Srbija uvesti sankcije Rusiji na zahtev Zapada, Dačić je rekao da Srbija sa Rusijom želi da održa sveobuhvatnu saradnju i prijateljske odnose u političkoj i ekonomskoj oblasti, nauci, kulturi, obrazovanju, kao i u pitanjima odbrane, bezbednosti i vojne industrije.

– I nastavićemo to i ubuduće. Stoga će Srbija ostati dosledna u svojoj politici i neće se pridružiti evropskim antiruskim sankcijama. Štaviše, nadamo se i želimo što skorije ukidanje sankcija Rusiji – istakao je Dačić.

Srpski ministar je dodao da se Srbija suočava sa posledicama svoje odluke.

– Srbija želi u EU, ali nikada nećemo ići protiv sopstvenih nacionalnih interesa i nikada neće uvesti sankcije protiv prijatelja – rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, i on i predsednik Srbije Aleksandar Vučić smatraju Srbiju pravim prijateljem Srbije i, kako je rekao, radiće na jačanju saradnje na svim nivoima – političkom, a posebno ekonomskom, preneo je TAS S.

– Stvarno smo zahvalni na ruskoj podršci, kako u Ujedinjenim nacijama, tako i na drugim globalnim platformama, a takođe smo zahvalni što (Rusija) podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije – rekao je šef srpske diplomatije.

On je, međutim, priznao da, s obzirom na klimu anti-ruske histerije, zapadne zemlje pojačavaju pritisak na Srbiju zbog uticaja Moskve u regionu.

Dvostruki standari su rezultovali paradoksalnom situacijom tako da su – podružnice iz Rusije, koje su registrovane i posluju u Srbiji stavljene na listu sankcija, dok za podružnice ruskih kompanija registrovanim u Evropskoj uniji nemaju ograničenja – istakao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Srbije je istakao da je Ruska Federacija pouzdan i tradicionalni prijatelj Srbije.

– Osim toga, to je jedan od najvažnijih ekonomskih partnera i tržista srpske robe. Naši odnosi su zasnovani na međusobnom poštovanju, poverenju i stalnoj podršci koju Rusija pruža Srbiji – rekao je Dačić i dodao da srpska vlada želi da proširi

političke i ekonomske odnose sa svim državama, na osnovama jednakosti i uzajamnog poštovanja.

Srbija smatra Sjedinjene Američke Države i Veliku Britaniju prijateljskim državama, iako ne možemo njihove poteze smatrati prijateljskim aktima, rekao je Dačić.

"Pre dve godine Britanija je predložila nacrt rezolucije kojim je osuđen srpski narod za genocid bez obaveštavanja Srbije o tome i Rusija je bila jeidna država koja je stavila veto na tu rezuluciju", rekao je Dačić.

"Pre 10 godina Britanija je predložila da se ukinu redovne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu i Metohiji i preporučila da se umesto njih održavaju zatvorene konsultacije, ponovo ne obavestivši Srbiju. SAD su bile brze u podršci, dok su Rusija i Kina bile protiv", rekao je Dačić.

On je naveo da Srbija želi da ima dobro partnerstvo sa svim zemljama, ali da očekuje da druga strana bude spremna za to.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter