Izvor:
06.12.2017 u 00:48
0

EVROPSKA KOMISIJA OBJAVILA STRATEGIJU ZA PROŠIRENJE: Srbija punopravna članica do 2025. godine!

Evropska komisija nacrtom strategije za proširenje Evropske unije predviđa da bi Srbija mogla da postane punopravna članica do 2025. godine, pošto do 2023. godine zatvori sva pregovaračka poglavlja i postigne sporazum o normalizaciji s Prištinom. U nacrtu strategije za pristupanje Srbije i drugih balkanskih zemalja EU, koja bi trebalo da bude ustvojena u februaru, navedeni su ;poslovi koji stoje i pred Srbijom i pred EU, kao i vremenski rokovi u kojima oni treba da budu obavljeni da bi članstvo bilo moguće do 2025.

Prema sadašnjem nacrtu, sva pregovaračka poglavlja trebalo bi da budu otvorena i zatvorena do 2023. godine, kako bi ulazak Srbije bio moguć 2025, imajući u vidu dug proces ratifikacije pristupnog sporazuma u Evropskom parlamentu i parlamentima zemalja članica. Navodi se i kraj 2019. godine kao rok za postizanje obavezujućeg sporazuma o normalizaciji između Beograda i Prištine, što je među ključnim uslovima za članstvo u Uniji.

Strategija će biti neka vrsta mape puta do članstva, čini ga konkretnijim i opipljivijim, ali bez garancija i automatizma u prijemu zemalja kandidata, ako one ne bude spremne za članstvo u predviđenim rokovima.

Izvor: Kurir
Foto: Twiter/ANADOLU AGENCY (BHS)‏

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter