parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

PATRIJARH KIRIL: Kosovo je prioritet i ruske crkve!

 

Rusko-srpski odnosi, briga o Kosovu i Metohiji, restauracija i ukrašavanje beogradskog Hrama Svetog Save i položaj Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije u Ukrajini bile su samo neke od tema o kojima su u Moskvi razgovarali patrijarh srpski Irinej i patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.

Poglavar Ruske pravoslavne crkve je izrazio nadu u "pravedno rešavanje pitanja budućnosti Kosova i Metohije", dok je srpski patrijarh govorio o namerama Srbije da se i dalje bori za očuvanje ove srpske pokrajina u sastavu zemlje, ističući istovremeno da Srbija računa na pomoć Rusije.

Naša zemlja se uporno bori da sačuva tu zemlju u sastavu naše države. Tu zemlju nepravedno otimaju od Srbije. Naše snage su male i zbog toga nam je potrebna pomoć bratske Rusije i Ruske pravoslavne crkve - rekao je patrijarh Irinej.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve zahvalio se ruskom patrijarhu što prati situaciju vezanu za KiM, što je više puta posećivao tu zemlju i što je imao priliku da se lično upozna sa svim teškoćama i iskušenjima sa kojima se suočava srpski narod na Kosovu. 

On je takođe zahvalio poglavaru RPC i za pomoć koju Ruska crkva pruža u ukrašavanju Hrama Svetoga Save.

Ruski patrijarh je, s druge strane, naglasio da je ukrašavanje beogradskog Hrama jedan od prioritetnih zadataka, ističući da će on biti simbol srpsko-ruskog bratstva. Patrijarh Kiril je naglasio da su odnosi Srbije i Rusije tradicionalno čvrsti i da "mi čuvamo jedinstvo pravoslavlja".

Kroz celu istoriju naši narodi su uvek bili zajedno, nikada nismo međusobno ratovali i uvek smo se borili na istoj strani. Mi zajedno čuvamo jedinstvo pravoslavlja i ovaj hram (na Vračaru) zaista treba da postane simbol tog čudesnog bratstva i uzajamnih odnosa dveju država, dvaju naroda i dveju crkava - dodao je ruski patrijarh.

 

Izvor: Informer.rs
Foto: Wikipedia

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost