parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

Dačić sa Tilersonom: Srbija i SAD da nađu zajednički interes!

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je danas u Beču, američkom kolegi Reksu Tilersonu kazao da je neophodno da se naprave određeni strateški dogovori i da je u tom smislu Srbija spremna da otvoreno razgovara sa novom američkom administracijom.

"Te promene u američkoj politici mogu da naprave samo predsednik, potpredsednik i ministar spoljnih poslova. Oni, koji su iz starog establišmenta, nisu ni sposobni za tako nešto jer brane svoju politiku iz 90-tih godina", kazao je Dačić Tanjugu posle susreta sa Tilersonom na marginama Saveta ministara OEBS.

Dačić je naveo da je imao dovoljno vremena pred početak današnjeg ministarskog saveta, da u VIP salonu, u kojem su bili okupljeni ministri, razgovara sa Tilersonom i definiše još jednom našu poziciju, a to je želja da Srbija i SAD pronađu neke zajedničke interese.

Šef srpske diplomatije je ocenio da je neophodno imati češću komunikaciju, kao i da je potrebno videti kako možemo da imamo jednu dobitnu kombinaciju u kojoj bi se našli zajednički interesi kako bi trajno bili rešeni neki problemi koji postoje u regionu, kao što je Kosovo i Metohija. 

Dačić je podsetio da je Srbija 100 godina posle našeg strateškog partnerstva i zajedništva iz Prvog svetskog rata sa SAD, došla u sitaciju da je ratovala sa Amerikom.

"Razgovor sa Tilersonom je bio otvoranje vrata da se početkom iduće godine napravi jedan bilateralni sastanak sa njim", ukazao je on. 

Ministarski savet OEBS-a, kako je naveo, iskoristio je i za kontakte sa drugim predstavnicima zemalja koje su za nas bitne, kao što je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, ukrajinski kolega Pavlo Klimkin, te i minsitar za Evropu Velike Britanije Alen Danken, ali i da se upozna sa novim švajcarskim kolegom.

Sa Lavrovim, kako je preneo, razgovarao je o nekim detaljima njegove posete Srbiji.

"Doćiće 24.februara na jubilej godišnjice diplomatskih odnosa Rusije i Srbije", najavio je Dačić.

"Ministar za Evropu Velike Britanije je želeo da nam prenese da njegova zemlja za kraj jula sprema Samit EU i Zapadnog Balkana, koja će biti u Londonu. Pozvao je da, ako imamo neke posebne zahteve, to iznesemo", rekao je Dačić, dodajući da će Danken početkom iduće godine posetiti Srbiju.
 

 

tanjug.rs
Foto: Facebook Srcem za Srpsku, Twitter/Interpreter_Mag

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost