Izvor:
12.12.2017 u 00:12
0

Pet zemalja blokiralo Srbiji otvaranje više od dva poglavlja!

Članice EU su se saglasile da je zasad, u očekivanju napretka u reformama u Srbiji, "dovoljno da se otvore dva poglavlja" u pregovorima o članstvu s Beogradom.

Otvaranje tih poglavlja je na dnevnom redu međuvladine konferencije EU-Srbija večeras u Briselu.

To su agenciji Beta preneli izvori Saveta ministara EU koji su naveli da je odluka o otvaranju poglavlja 6 o pravima privrednih društava i 30 o ekonomskim vezama s inostranstvom donesena još pre desetak dana, budući da je pet članica EU imalo zamerke na tok reformi naročito na polju vladavine prava, suzbijanja korupcije i preustrojstva pravosuđa u Srbiji.

Nemačka, Francuska, Švedska, Velika Britanija i Hrvatska su bile izričite u stavu da zasad nije svrsishodno otvarati i poglavlje 33 o finansijskim i budžetskim pitanjima za koja su vezani i valjano delovanje pravne države, nezavisnosti i delotvornosti pravosuđa i sistemsko obuzdavanje korupcije.

Ove zemlje, a konačno i još neke članice EU koje su delom bile naklonjene otvaranju i trećeg poglavlja upravo da bi se dao podstrek reformama u Srbiji, su u celini uzele u obzir polugodišnju analizu Evropske komisije o sprovođenju akcionih planova srpske vlade za poglavlja 23. i 24.

U internom dokumentu Evropske komisije o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24 o vladavini prava, u koji je imala uvida agencija Beta, navodi se da Srbija treba da pojača napore u oblastima finansijskih istraga, borbe protiv pranja novca i oduzimanja imovine i konfiskacije i usvoji efikasan postupak azila u skladu sa evropskim pravnim tekovinama.

EK je u redovnom polugodišnjem izveštaju vladama EU ocenila, pored ostalog, da je u prvih šest meseci ove godine Srbija ostvarila mali konkretan napredak u uspostavljanju sistema imenovanja sudija i tužilaca i jačanju uloge Visokog saveta sudstva (VŠ) i Državnog veća tužilaca (DVT) u nadzoru nad pravosuđem i tužilaštvom, a kasni i s brojnim aktivnostima za efikasniji sistem procesuiranja slučajeva.

U delu analize EK vezanom za borbu protiv korupcije navodi se da, iako su u julu 2017. izabrani članovi upravnog odbora i direktor Agencije za borbu protiv korupcije kao i nekoliko članova Saveta za borbu protiv korupcije, nije ostvaren napredak u obezbeđivanju efikasnog praćenja i uvida u sistemsko suzbijanje korupcije.

b92.net
Foto: pixabay.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter