Izvor:
13.12.2017 u 16:44
0

ŠEŠELJA NE INTERESUJE HAG: „Mogu me isporučiti samo vezanog u kavezu“!

Lider SRS Vojislav Šešelj ponovio je da neće prisustvovati žalbenom pretresu, koji u Haškom tribunalu počinje u 13 sati, niti ga, kako kaže, taj tribunal ga više ne interesuje.

– Mene više Haški tribunal ne interesuje. Ja dobrovoljno nikad neću otići. Ako me budu tražili onda je na vlasti da me isporučuju ili ne isporučuju. Mogu me isporučiti samo vezanog u kavezu – rekao je Šešelj

Ponovio je da je odbio da ode u Hag, a odbio je i da u pretresu učestvuje putem video-linka.

– Neću ja to ni gledati. Nemam vremena. Uopšte me ne interesuje. Presudu će mi poslati poštom i drugo me ništa ne interesuje. Da bi presuda pala tužilac mora da dokaže da je došlo do kršenje prava ili da je pogrešno utvrđeno činjenično stanje, a on to ne može da dokaže – rekao je Šešelj.

On je ponovio i da je pogaženo njegovo pravo na suđenje u razumnom roku, kao i da su mu kršena mnoga druga prava. Šešelja će po službenoj dužnosti zastupati branilac koja je imenovan kako bi se obezbedilo da njegova proceduralna prava budu poštovana, ali ne sme da se meša u suštinu procesa. Dodao je i da oslobađajuća presuda ne može da promeni njegovo negativno mišljenje o Tribunalu koji je, kako je naveo, osudio puno nevinih ljudi.

Pretresno veće III Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju je 31. marta 2016. Šešelja oslobodilo krivice po svih devet tačaka Optužnice kojom su mu stavljani na teret zločini protiv čovečnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja. Optužnicom se navodi da je Šešelj, između ostalog, počinio ove zločine uključujući i kroz učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je imao za cilj prisilno uklanjanje većine nesrpskog stanovništva iz delova Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine u Srbiji.

Tužilaštvo je 2. maja 2016. godine Mehanizmu podnelo svoju najavu žalbe na Presudu Pretresnog veća MKSJ. U skladu sa članom 2(2) Prelaznih odredbi Mehanizam je nadležan za žalbene postupke proistekle iz predmeta vođenih pred MKSJ za koje je najava žalbe podnesena 1. jula 2013. ili nakon tog datuma.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter