Izvor:
20.12.2017 u 19:53
0

IZDVOJENO IZ BUDŽETA 13,5 MILIONA EURA : Završetak radova u KBC Dragiša Mišović polovinom sledeće godine!

Za građevinske radove i opremu za zgradu hirurgije u KBC Dragiša Mišović, koja je izgorela 2009. godine, izdvojeno je oko 13,5 miliona evra, a radovi treba da budu završeni polovinom naredne godine.

Građevinski radovi na objektu, koji ima 10.000 kvadratnih metara, počeli su polovinom novembra, a građevinare i zaposlene su obišli premijerka Ana Brnabić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Premijerka Brnabić kaže da su predviđene ogromne investicije u zdravstvo Srbije, da se radi rekonstrukcija četiri klinička centra i sedam bolnica, među kojima je i KBC "Dragiša Mišović". Novac je, podsetila je ona, obezbeđen od Evropske investicione banke.

– Zdravstvo je jedan od najvećih prioriteta Vlade Srbije. Da bi zadržali lekare i medicinske sestre važne su plate. Mere fiskalne konsolidacije pogodile su i zdravstveni sektor, ali imali smo povećanje od dva odsto, pa pet odsto i sada 10 odsto plate – naglasila je Brnabić.

Premijerka je istakla da će se nastaviti sa ulaganjem u zdravstvo, da se poboljšaju uslovi u kojima rade zdravstveni radnici, ali i u kojima se građeni leče. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je pozvao državne organe da stave tačku na slučaj požara u KBC "Dragiša Mišović" i daju odgovor kako je izbio jer, kako kaže, postoje sumnje da je zgrada izgorela kako bi se "prikrile mahinacije koje su rađene".

– Molim nadležbne da to ispitaju, da se to više nikada ne bi dešavalo. Nefunkcionisanje ''Mišovića'' je poremetilo ceo zdravstveni sistem, ne samo Beograda već i Srbije. Ostale klinike morale su da preuzmu više pacijenata, a nisu imale ni dovoljno kadrova ni prostora – pojasnio je ministar.

On se zahvalio svima koji su ulagali prethodno u taj objekat, Gradu Beogradu koji je 2014. godine uložio milion evra, zatim turskoj agenciji Tika koja je uložila oko 600.000 dolara i američkoj ambasadi koja je uložila oko 750.000 dolara. Direktor KBC "Dragiša Mišović" Radisav Šćepanović naglasio je da je zgrada koja je izgorela bila srce kliničko-bolničkog centra, da su u njoj smeštene klinike za hirurgiju i za internu medicu, pet operacionih sala sa intenzivnim negama, koronarna jedinica.

– U novoj zgradi imaćemo i kardio salu, što znači da ćemo moći da radimo interventnu kardiologiju što je najviši nivo zdravstvene zaštite. Dolazi nam vrhunskla oprema – rekao je Šćepanović.

On je naveo da sada prvi put ima dovoljno novca da se sve završi, da će za opremu biti uloženo 10,5 miliona evra, a za građevinske radove oko 2, 9 miliona evra.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/Prelistaj.me‏

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter