Izvor:
21.12.2017 u 16:48
0

Šta sadrži dogovor Vučića i Putina u četiri tačke?

Rusija bi se, na zahtev Beograda, uključila u dijalog sa Prištinom, ukoliko bi prethodno u ovaj proces bila uključena Amerika!

Ovo je juče iz Moskve poručio predsednik Aleksandar Vučić, iznoseći nove detalje razgovora koji je prekjuče imao sa prvim čovekom Ruske Federacije Vladimirom Putinom. Tokom srdačnog susreta u Kremlju, prema saznanjima "Novosti", izbistrile su se najvažnije stajne tačke za odnose dveju zemalja u budućnosti:

* Rusija će čvrsto zastupati pozicije Beograda u vezi sa konačnim statusom KiM

* Moskva je, kao proizvođač, načelno dala saglasnost da naša država može da pregovara sa Belorusima o kupovini PVO sistema S-300

* Srbija je zvanično pozvana da učestvuje u projektu "Turski tok" čime bi obezbedila energetsku sigurnost

* Naša zemlja se obavezala da i dalje u međunarodnoj areni drži stranu Rusiji, štiteći time i svoje interese, što podrazumeva i da neće uvoditi sankcije Moskvi.

S ovim kapitalnim "prtljagom" Vučić se vraća u Beograd, odlučan da zadrži kurs nezavisne Srbije koja samostalno odlučuje o svojoj budućnosti. Dogovor u raskošnim odajama Kremlja mogao bi vrlo brzo da odjekne, jer se u sledećoj godini očekuje raspetljavanje zamršenog kosovskog čvora.

Suočen sa ogoljenom željom vlasti u Prištini da za sto dovedu i Amerikance, predsednik Srbije je direktno pitao Putina da li bi Rusija mogla da bude posrednik u slučaju proširivanja formata dijaloga o KiM.

– Predsednik Putin se s tim saglasio. Evropska unija je, zasad, jedini posrednik u dijalogu, i mi sa tim nemamo nikakav problem, ali, ako neko hoće da uključi SAD, zemlju koja je već priznala nezavisnost Kosova, onda će Srbija sasvim sigurno tražiti prisustvo nekog ko nije priznao i logično je da to bude Rusija. I ruska strana bi takav poziv prihvatila.

Predsednik je obrazložio da, iako još nema zvanične priče o uključenju novih aktera u dijalog, Beograd samo traži ravnopravan odnos po tom pitanju i da o ovoj temi nije moglo da se govori ranije, jer nije postojalo zeleno svetlo ruskih državnih organa.

– Na nama je bilo da pitamo Ruse i postigli smo neku vrstu dogovora. Svakog dana albanska strana insistira na uključenju Amerikanaca. Oni traže, ali niko nije odobrio. Ako bi neko rekao da moraju da uđu u pregovore i Amerikanci, mi bismo rekli da će morati još neko. To bi obezbedilo da pregovori imaju validnost – naveo je Vučić.

Iz Kremlja juče nisu želeli da komentarišu moguću posredničku ulogu Rusije u pregovorima o Kosovu, a portparol Dmitrij Peskov je rekao da je "tema Kosova ozbiljno obrađena tokom rusko-srpskih razgovora".

Poslednjeg dana posete Moskvi, Vučić se sastao i s predsednicom gornjeg doma ruskog parlamenta, Saveta Federacije, Valentinom Matvijenko kojoj je rekao da Srbija veoma ceni podršku Rusije:

– Očuvanje mira i stabilnosti na Balkanu za Srbiju su bili i ostali najvažniji. Apsolutno sam uveren da u očuvanju nezavisnosti, Srbija uvek može da računa na podršku Moskve.

Sjedinjene Američke Države su podržavale briselski dijalog pod vođstvom EU sve vreme, ali su Beograd i Priština ti koji su se obavezali da će postizati rezultate. Naša nada i očekivanja su da da će kroz taj proces Srbija i Kosovo nastaviti da normalizuju svoje odnose i da će ta sveobuhvatna normalizacija poboljšati život svih stanovnika na obe strane granice i ojačati regionalnu stabilnost.

Ovo je, za "Novosti", poručila Ambasada SAD u Beogradu, na pitanje da li bi za Vašington bila prihvatljiva promena forme dijaloga u koji bi se uključili i predstavnici Amerike i Rusije i da li smatraju da bi se na taj način brže dolazilo do rešenja.

novosti.rs
Foto: Twitter/Sputnik Srbija, twitter@predsednikrs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter