Izvor:
26.12.2017 u 04:44
0

Vučićev godišnji izveštaj: Predstojeća 2018. biće godina izazova!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sumirao je odlazeću 2017. godinu i najavio narednu 2018. kao godinu punu izazova.

On je naveo da je tokom nedavne posete Moskvi najduži razgovor bio “u četiri oka” sa Vladimirom Putinom, ali nije želeo da otkrije detalje tog razgovora.

“Najduži je bio razgovor u četiri oka, ogromna prostorija, nas dvojica sami. To govori o pristojom odnosu. Razgovarali smo o situaciji u regionu, o očuvanju mira i stabilnosti, KiM”.

Dodao je da je sa Putinom razgovarao o vojno-tehničkoj saradnji, gasovodu…

Na pitanje šta Putin kaže, Vučić naglašava da je rekao sve što je mogao, jeru suprotnom to “ ne bi bio razgovor u četiri oka”.

Dodao je da je primio titulu počasnog doktora u Mgimu – jednom od najboljih diplomatskih univerziteta u svetu.

“Imao sam tu čast da primim titulu počasnog doktora, tu titulu nije primio nijedan Srbin, ali nije primio nijedan Hrvat, Bugarin, Crnogorac… Primio ga je Širak, Sakozi, Ban Ki Mun”, navodi on.

Dodaje da je u Moskvi govorio šta je srpska politika i da “Srbija sme jasno i glasno da govori šta je srpska polirika”.

O sankcijama Rusiji navodi da dok je on predsednik, njih neće biti.

“Ja sam rekao narodu da idemo ka EU i moraćemo u 2018. da ubrzamo reforme i ekonomske i političke, ali sam takođe rekao narodu da nema razloga zbog kojih bismo uvodili sankcije Rusiji”, naglašava predsednik.

Na pitanje da li je tačno da li ga je Putin zvao na hokej, Vučić naglašava da je to istina, ali da mu je naveo da je “bolje da se ne meša u taj hokej”.

Vučić je podsetio i na vožnju u Putinovom automobilu prilikom posete ruskog predsednika Beogradu.

"Seli smo u Putinov automobil, specijalno ga je dovukao, i išli smo ka aerodromu Nikola Tesla, kad mi je rekao: "Svaka ti čast što si imao petlju da ove reforme pokreneš", a ja sam mu rekao: "Nisam imao izbora"", kazao je predsednik Srbije.

Na pitanje kako komentariše izjave američkog zvaničnika Hojta Brajana Jija i stručnjaka za Balkan Danijela Servera o tome kako Srbija treba da se okrene EU, Vučić je rekao:

"Mogu samo da kažem – Amerikanci su naši prijatelji, svi oni su naši prijatelji. Mi vodimo vladu i državu na način da pratimo interese Republike Srbije, a ne bilo koje strane sile, ni Amerike, ni Rusije, ni EU. Pritisaka će biti sa svim strana i neće biti lako odupreti im se".

Predsednik Vučić je naglasio da je za sedam meseci razgovarao sa 71 predsednikom, premijerom, ministrima… raznih zemalja, da je pokrenut unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji, ističući da je počelo da se govori o problemima, pravima, mogućnosti i budućnosti na Kosovu.

Predsednik ističe da Srbija danas gleda u budućnost i mir i da nećemo ponoviti greške iz 90-ih i 2000-ih.

"Izbeći ćemo pljačke, korupciju i mafiju i nećemo svojim odlukama praviti greške. Od januara do novembra 2017. smanjili smo stopu kriminala i broj ubistava. Kada pratite medije, rekli biste da se ljudi samo ubijaju, ali zvanični podaci govore drugačije", rekao je Vučić.

Predsednik je, govoreći o večitom derbiju i incidentu koji se dogodio, istakao da je bilo propusta, ali da nadležni organi rade svoj posao.

"Mnogo čudnih stvari je tu bilo. Ne verujem da niko nije kriv i da je to jako široka organizacija, da su slučajno došli isto odeveni. Nadležne službe se bave time i dobro znaju šta se zbiva. Organizatori su bili iz više zemalja u regionu, a Hrvati samo izvršioci. Bezbednosne agencije rade i ne verujem da će se ovako nešto ponoviti", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da niko iz SNS nikada nije pominjao nikakve državne udare, već da je to radio samo Saša Janković, ali i upitao da li neko stvarno misli da svima odgovara stabilna Srbija.

Vučić je rekao da neki nastavljaju da rade ono što su uvek i radili, a neki bi da se dočepaju kase kako bi ponovo pljačkali i to je motiv koji ih vodi.

On je dodao da su neki učestvovali u razaranju Srbije na razne načine, i upitao što bi im sada odgovaralo da Srbija bude stabilna i da napreduje.

Kako je rekao, i on i premijerka i ostali imaju veliku podršku i to mnogima ne odgovara, ali i dodao da se sada ne šalje dnevni red vlade u strane ambasade, niti ikoga iz ambasada pita šta će večeras da izjavi.

Vučić je rekao da se nekada pred sednicu vlade slao u najmanje dve ambasade dnevni red, pa, ako ne odgovara – "vraćan je na dalje konsultacije".

b92.net
Foto: Twitter/Aleksandar Vucic,

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter