Izvor:
27.12.2017 u 18:38
0

NEBOJŠA STEFANOVIĆ: Srbija nema veza sa gomilanjem migranata na granici sa Hrvatskom!

Srbija nema nikakve veze sa gomilanjem migranata na granici sa Hrvatskom, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović navodeći da je oko stotinu migranata koji su prethodnih dana bili na državnoj granici s Hrvatskom vraćeno u centre u Srbiji.

Naveo je da su migranti, nakon višesatnih pregovara i bez primene sile, autobusima vraćeni u centre u Srbiji gde su boravili.

Hrvatska je, obavestila EU da je Srbija učestvovala u dovođenju migranata na državnu granicu sa Hrvatskom i da sprema dolazak novih 600 migranata što je, ističe, netačno. Naveo je da je oko 100 migranata pre nekoliko dana krenulo ka granici sa Hrvatskom jer su dobili određene informacije da će Hrvatska otvoriti granice ako ih bude više na granici, što se, kaže, nije dogodilo.

Istakao je da su Komesarijat za izbeglice i migracije i MUP pokušali da ih odgovore od odlaska na granicu sa Hrvatskom, uveravajući ih da to neće dovesti do bilo kakvog efekta, nego samo do njihovog gomilanja na granici.

– Nisu želeli da poslušaju i naišli su na kordon hrvatske policije – rekao je Stefanović na sednici skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove na kojoj je predstavio informaciju o radu MUP od jula do septembra ove godine.

Ministar je rekao da su Komesarijat i MUP bili u stalnoj komunikaciji sa Hrvatskom i EU.

– Ne stoji da Srbija ima bilo kakvu zlu nameru, ne zloupotrebaljvamo prisustvo migranata kod nas. Ne želimo da ih fizički sprečavamo i primenjujemo silu kao što ni do sada to nismo činili – kaže Stefanović.

Ministar navodi da ostaje pitanje i za Hrvatsku i za EU da li primenjuju sistem azila na svojoj teritoroji i da li migrantima omogućavaju da zatraže azil ako se nađu na njihovoj teritoriji, navodeći da prilikom povratka migranata u zemlju iz koje su ušli na teritoriju duge države mora da se primenjuje sistem readmisije.

– Nije pravni način da policija potisne migrante sa svoje teritorije – kaže Stefanović.

Naveo je da je Srbija dve godine u pregovorima sa Hrvatskom o mešovitim partolama na granici.

– Sada je to i uslov za Hrvatsku da bi mogla da pristupi šengenskoj zoni – rekao je Stefanović i izrazio očekivanje da će Hrvatska uskoro pristati na formiranje mešovitih patrola što će, ocenjuje, olakšati i spustiti sve tenzije na našoj državanoj granici.

Minstar kaže da je za 70 odsto samanjen broj tražilaca azila u Srbiji, te da mali broj migranata zaista zatraži azil u Srbiji.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/ANADOLU AGENCY

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter