Izvor:
13.07.2016 u 13:27
0

JEREMIĆ U DEBATI KANDIDATA ZA SEKRETARA UN: Imam JASAN PLAN za promene, i zato sam ovde!

Bivši predsedavajući Generalne skupštine UN i nekadašnji ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je u debati kandidata za generalnog sekretara UN, da veruje da su svetskoj organizaciji potrebne promene i da on ima plan za to.

U prvoj ovakvoj debati koja je uživo prenošena iz Generalne skupštine UN, Jeremić je bio u prvoj grupi od po pet kandidata, od ukupno 12 prijavljenih, pri čemu dvoje nije moglo da prisustvuje ovom događaju.

Debatu je otvorila bivša ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić, za njom se predstavio bivši premijer Portugala i nekadašnji Visoki komesar za izbeglice UN Antonio Gutereš, kao i ministarka spoljnih poslova Argentine i bivša šefica kabineta generalnog sekretara UN Ban Ki-muna Suzana Malkora. Jeremić je govorio četvrti, da bi za njim usledila bivša ministarka spoljnih i evropskih poslova Moldavije Natalija German.

Jeremić je na početku obraćanja zahvalio na velikoj privilegiji koja mu je pružena učešćem u ovoj debati.

"Mi živimo u eri duboke transformacije, do sada neviđene po nivou i obimu, većina izazova sa kojima se suočava čovečanstvo u 21. veku su u osnovi globalni po svojoj prirodi", rekao je Jeremić.

On je kazao da postoji samo jedna organizacija u kojoj ćemo tokom našeg života moći da se okupimo i pozabavimo se odlučno tim izazovima – a to su UN.

"Plašim se da nije ipak sve dobro u UN, sve se više zapaža da istorijska ostvarenja ove organizacije postaju sve više u senci osećaja stagnacije i neuspeha. Moramo da učinimo nešto povodom toga i moramo to da uradimo brzo", naglasio je Jeremić.

On je istakao da veruje da "sada nije vreme za visoku retoriku".

"Verujem da je vreme za odlučnu akciju. Zbog toga sam odlučio da iznesem platformu javne politike koju sam dao na uvid javnosti i u kojoj su 53 konkretne obaveze koje sam spreman da ispunim od prvog dana na polju održivog razvoja, klimatskih promena, mirovnih operacija, humanitarne pomoći i reforme same organizacije. Verujem da treba da se promenimo, verujem da treba da imamo jasan plan kako ćemo to učiniti, ja verujem da imam plan i zato sam ovde", zaključio je predstavljanje Jeremić.

Pored Jeremić i Pusićeve među kandidatima za generalnog sekretara UN iz regiona su i bivši ministar spoljnih poslova Makedonije Srđan Kerim, bivši premijer Crne Gore Igor Lukšić i bivši predsednik Slovenije Danilo Tirk.

Izvor:Tanjug
Foto:Facebook/VukJeremic.SRB

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter