Izvor:
06.02.2018 u 21:53
0

Mogerini i Han poručili Srbiji: „Delićemo zajedničku budućnost u Evropskoj uniji“!

EU i Zapadni Balkan dele istu istoriju, kulturno nasleđe, interese i šanse, a danas smo usvojili Strategiju, čija je ključna poruka da ćemo deliti i zajedničku budućnost u Uniji, istakli su šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han.

Mogerini je na konferenciji za štampu posle usvajanje nove Strategije proširenja u Evropskom parlamentu, objasnila da ovaj dokument predstavlja jasan put za sve zemlje Zapadnog Balkana da konačno pristupe EU.

Ukazala je da je proteklih godina u saradnji sa tim regionom postignut veliki broj rezultata, napominjući da se investicije EU u taj region neprestano povećavaju, a da trgovinska razmena konstantno raste.

Mogerini je navela da su bezbednost Zapadnog Balkana i EU povezane, te da je spoljna politika sve jedinstvenija, a da su aktuelno Albanija i Crna Gora u potpunosti usaglašene.

Današnja strategija, prema njenim rečima daje zajedničku konkretnu perspektivu pristupanja, na osnovu zasluga.

"Lideri Zapadnog Balkana su napravili jasan izbor da svoje zemlje uvedu u EU, na osnovu sopstvenih zasluga, a danas im poručujemo da smo i mi odabrali da im pružimo jasnu perspektivu za to", objasnila je Mogerini.

Rekla je da je bilo puno govora o 2025. godini, pojasnivši da to nije zapečaćen datum do kojeg će biti primljene zemlje, već realna perspektova za zaključenje, odnosno završetak pristupnog procesa za one koji već pregovaraju.

Izrazila je uverenje da će i druge zemlje, koje to još nisu, započeti pregovori u narednim mesecima.

"Danas nism usvojili samo Strategiju za proširenje već i put ka daljim odlukama. Evropska komisija će u aprilu izneti godišnji izveštaj, imaćemo u maju Samit o Zapadnom Balkanu u Sofiji, 15 godina posle Soluna, a i na Samitu na leto očekujemo neke odluke", objasnila je.

Rekla je da će meseci koji su pred nama biti intenzivni, ambiciozni, i kako se nada meseci preokreta kojih ćemo se sećati u istoriji EU.

"EU nije zapečaćena sa 27 članica, već će u budućnosti imati potencijalne nove članice. Mi se pripremamo za to. Potrebni su habrost i privrženost za uvođenje Zapadnog Balkana u EU, ne u dalekoj budućnosti već za vreme naše generacije", objasnila je Mogerini.

Komesar Han je objasnio da se radi o istorijskoj šansi za region, region koji pripada EU, koji je već danas okružen članicama.

On je podvukao da se radi o perspektivi za sve zemlje regiona i da je važno to istaći, kako bi svi u regionu imali interes da rade na njihovoj perspektivi ulaska u EU.

I Han je naglasio da se radi o okvirnom datumu koji je naveden, i da je moguće da neka članica pristupi tada, te da će to biti samo ako ispuni sve uslove.

Strategija sadrži, kako kaže, pozitivne elemente, ali nije pozivnica da se odustane od dogovorenih uslova.

Naglasio je da EU nikada neće prihvatiti članicu koja nije rešila otvoreno bilateralno pitanje, to jest konflikt, pa strategija treba da bude i motivacija za Kosovo da doprinese pozitivnom ishodu dijaloga.

"Nije samo u interesu Srbije da pozitivno zaključi dijalog, već i Kosovu. To bi otvorilo put i Kosovu ka otvorenim vratima EU", poručio je Han.

Okvirni datum za prijem novih članica, prema njegovim rečima može stvoriti pozitivni pritisak na lidere u regionu.

Han je istakao da je pitanje perspektive hoće li EU da izvozi stabilnost ili uvozi nestabilnost.

Da bi se postigao napredak na tom putu odlučeno je, kako je rekao, da se podrže partneri sa konkretnim inicijativama iz oblasti vladavine prava, bezbednosti i migracija, socjalno ekonomskog razvoja, povezanosti, digitalne agende i pomirenja i dobrosusedskih odnosa.

"To je sve umreženo u 57 konkretnih aktivnosti koje će se odvijati do 2020.", objasnio je Ha dodajući da je za to predviđeno oko 500 miliona evra.

Takođe je poručio da je neophodno se suočiti sa umorom od širenja u EU, i prikažu građanima koristi od proširenja.

"Mnogi Evropljani znaju da je u našem sopstvenom interesu da zemlje Zapadnog Balkana učvrstimo u EU. Ne želim za 3 ili 20 godina reći da nismo dali perspektivu jednom regionu koji je želeo da se pridruži, i da dođe do radikalizacije i tenzija. Tada bi se kajali što mirovni potencijal nismo iskoristili koji samo EU može da ponudi", poručila je Mogerini.

Priznala je, mđutim, da postoji uticaj nekih zemalja, kao što je Rusija i druge, na region, ali i dodala da se to prisustvo ne može porediti sa uticajem i težinom EU.

Han je rekao da, kada se pogledaju ekonomski podaci, prijem Zapadnog Balkana nema alternativu, podsećajući da 75 odsto trgovine tog regiona otpada na EU.

"Austrija je investirala četiri puta više od Rusije u region, a mnogo je manje zemlja", dodao je on.

tanjug.rs
Foto: twitter@sabellosi, twitter/predsednikrs, twitter/JHahnEU

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter