Izvor:
07.02.2018 u 14:46
0

SEDNICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN: Beograd će predstavljati ministar spoljnih poslova Ivica Dačić! (foto)

U Njujorku će danas biti održana sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj će biti razmatran najnoviji izveštaj generalnog sekretara UN Antonia Guteresa o radu UNMIK-a, a Beograd će predstavljati ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Izveštaj pokriva period od 16. oktobra 2017. do 16. januara ove godine.

Dačić će u svom izlaganju dati osvrt na Izveštaj generalnog sekretara UN, odnosno, izneće našu ocenu aktuelne situacije na Kosovu i Metohiji i delovanju UNMIK-a, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Guteres je u redovnom izveštaju Savetu bezbednosti UN o Kosovu oštro kritikovao vlasti u Prištini, navodeći da su "nazadovali" procesi vezani za početak rada Specijalnog suda za zločine OVK i demarkaciju sa Crnom Gorom.

Kao jedan od najvažnijih događaja u protekla tri meseca, on je izdvojio ubistvo Olivera Ivanovića.

Guteres je ukazao da se tokom 2017. godine na Kosovo vratilo 498 osoba, odnosno najmanje od 2000. godine.

U izveštaju je naveo i da je u prethodna tri meseca na Kosovu vidljivo nezadovanje u ključnim oblastima, pre svega u nepristrasnoj primeni vladavine prava.

– Nedavni pokušaji određenih poslanika da ukinu zakon o Specijalnom sudu i podriju kredibilitet te institucije je duboko razočaravajući. Pozivam političke lidere na Kosovu da pokažu punu privrženost pravdi i vladavini zakona – naveo je Guteres u izveštaju, koji je objavljen na sajtu SB UN.

On je dodao da je "formiranje Specijalnog suda i Tužilaštva ključni korak kojim Kosovo treba da pokaže iskrenu želju da podržava vladavinu prava".

Kao drugi ključni događaj u prethodna tri meseca, šef UN naveo je ubistvo jednog od lidera Srba sa severa Olivera Ivanovića, navodeći da je ovo ubistvo izazvalo "šok i bes" na Kosovu i širem regionu.

– Brzo otkrivanje odgovornih i njihovo privođenje pravdi ključni su faktori za održanje momentuma ka trajnom miru. Pozdravljam uzdržanost političkih lidera posle ovog kukavičkog zločina, kao u odlučnost Beograda i Prištine da sarađuju i spreče raspirivanje političkih tenzija – naveo je Guteres.

On je pozvao lidere u Beogradu i Prištini da nastave angažovanje i u 2018. godini u pravcu pune primene sporazuma postignutih u dijalogu uz posredovanje EU.

Guteres je upozorio, posle dugo vremena, na sporost procesa povratka prognanih, navodeći da se tokom 2017. godine na Kosovo vratilo svega 498 osoba – najmanje od 2000. godine, od kada se o ovom problemu izveštavaju ambasadori Saveta bezbednosti.

Uz izveštaj generalnog sekretara UN priloženi su aneksi o radu Euleksa, ali i Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva Kosova u proteklom periodu.

U izveštaju Specijalnog suda se kaže da se nastavlja istraga o izveštaju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope pod nazivom "Nehuman tretman ljudi i nelegalna trgovina ljudskim organima na Kosovu".

– Bez obzira na pokušaje ukidanja ili menjanja specijalnog zakona, kancelarija specijalnog tužilaštva ostaje fokusirana na ispunjavanju svojih obaveza – navedeno je u aneksu.

Izvor: Večernje Novosti
Foto: Arhiva, Twitter/yumreza

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter