Izvor:
13.02.2018 u 23:56
0

SKUPŠTINA SNV U ZAGREBU: Pprisustvuju Kitarović i Vučić!

Velika skupština Srpskog narodnog vijeća, treća po redu, počela je u zagrebačkoj dvorani “Vatroslav Lisinski” uz prisustvo predsednika Srbije i Hrvatske, Aleksandra Vučića i Kolinde Grabar Kitarović.

Na početku su intonirane himne dve zemlje, a potom se okupljenim delegatima iz cele Hrvatske obratio predsednik SNV Milorad Pupovac.

Skupštini prisustvuju i ministarke iz vlade Srbije Zorana Mihajlović i Jadranka Joksimović, brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života, crkveni dostojanstvenici, ambasadori. Delegatima će se obratiti i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, kao i dvoje predsednika.

Velika skupština predstavlja nastavak tradicije održavanja crkveno-narodnih sabora Srba u Hrvatskoj. SNV je tu tradiciju obnovio, u maju 2008, kada je okupio više od 1.500 izabranih većnika manjinskih srpskih veća iz cele Hrvatske. Bila je to prva skupština Srba iz Hrvatske održana nakon Drugog svetskog rata.

Na današnjoj, trećoj Velikoj skupštini SNV-a okupiće se većnici iz više opštinskih, gradskih i županijskih veća Srba iz cele Hrvatske, uz predstavnike svih drugih srpskih organizacija. Na Skupštini će biti usvojene izjave, koje će biti dostavljene institucijama Republike Hrvatske i njenoj javnosti, te institucijama Republike Srbije i relevantnim međunarodnim organizacijama.

Najslavniji i najznačajniji crkveno-narodni sabor Srba u Hrvatskoj – Majska skupština – održana je u maju 1848. godine u Sremskim Karlovcima. Tom je prilikom Josif Rajačić proglašen patrijarhom, istaknuti su zahtevi za političkom slobodom i nezavisnošću srpskog naroda, zatražen savez sa Trojednom Kraljevinom Hrvatskom, Slavonijom i Dalmacijom. Odluke Majske skupštine prihvatio je tadašnji Hrvatski sabor, podseća se u saopštenju.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter