ŠAMARČINA ZAHAROVE PRIŠTINI: Šta slavi Kosovo? To što je NATO od njih napravio crnu rupu?

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je povodom predstojeće proslave deset godina od samoproglašenja nezavisnosti takozvane države Kosovo izjavila da je korupcija u toj zemlji u procvatu, nivo bezbednosti je kritičan, a raste i pretnja od terorizma, samim tim se postavlja pitanje koji je povod za slavlje u Prištini.

Kako je rekla, ta teritorija je postala još jedna „crna rupa“ sa čudnim statusom — sve se više čuju glasovi onih zemalja koje se kaju zbog odluke da priznaju njenu nezavisnost. 

Pokušaji međunarodne organizacije da tu zemlju uključi u mnogobrojne strukture nisu uspeli, praksa implementacije evropskih šablona u kosovsku demokratiju je propala. Formirao se neodrživi polumarionetski režim koji odluke donosi na osnovu naređenja zapadnih diplomata - istakla je Zaharova.

Ruska političarka je rekla i da se haos na Kosovu koristi kako bi se na toj teritoriji, pod okriljem rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, razmestile infrastrukture NATO-a, kao i američka baza Bondstil sa ciljem da se utiče na unutarpolitičke procese na Balkanu.

- Jednostrano proglašenje Kosova nije rešilo ekonomske probleme Kosova, nije rezultiralo povećanjem investicija, štaviše ta teritorija je postala još bednija odakle narod želi da pobegne. Korupcija je u porastu, bivo bezbednosti je kritičan, u porastu je pretnja od terorizma, samim tim se postavlja pitanje koji je povod za slavlje u Prištini — razloga za slavlje jednostavno nema.

Govoreći o evrointegracijama zemalja Zapadnog Balkana, Zaharova je ukazala i da je Rusija u više navrata govorila da to pitanje za Rusiju nije problematično u slučaju da se tim zemljama ne postavlja uslov da se zarad ulaska u EU moraju udaljiti od Rusije.

Praksa pokazuje da se upravo pred ti izborom nalaze države Balkana, kao i da su primorane da se pridruže antiruskim političkim merama po uzoru na spoljnopolitički pravac Brisela - pojasnila je.

Zaharova je izrazila nadu i da će Brisel doneti pravi zaključak iz dosadašnjeg lošeg iskustva ’Istočnog partnerstva‘ i uzeti u obzir odnose koje zemlje Zapadnog Balkana imaju sa Rusijom.

- Zvanični stav Rusije je da sve najvažnije probleme na Balkanu moraju da rešavaju te države samostalno bez spoljnog mešanja - naglasila je ona.

Dodala je i da je samo u slučaju dijaloga moguće postići kompromis kada je reč o realnom procesu poboljšanja odnosa na Balkanu, pogotovo u aspektu međuetničkog mira i bezbednosti.

Zahrova se osvrnula i na reklamu koja je išla na američkoj televiziji Si-En-Enu sa sloganom „Kosovo — zemlja mogućnosti“, rekavši da se upravo danas vidi „kakva je to zemlja i sa kakvim mogućnostima“.

 

Informer
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
14:00 Dnevnik
14:30 Serija: Suze mojesestre
15:30 Posle ručka
17:30 Telemaster
18:20 Kviz: Naslovna strana
18:45 Upoznajte Parove
19:55 Bingo
20:30 Upoznajte Parove
21:00 Ćirilica 
23:00 Parovi - Izbor pomoćnika
02:30 Parovi - Live