PREDSEDNIK VUČIĆ ZA ROJTERS: Za KiM moguće samo kompromisno rešenje!

Teško da bi Srbi priznali nezavisno Kosovo u zamenu za članstvo u Evropskoj uniji, ocenio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić za Rojters i istakao da samo kompromis može izvesti srpsku pokrajinu iz stanja "zamrznutog konflikta".

EU je poručila Srbiji da može da se pridruži bloku do 2025, ukoliko sprovede reforme i normalizuje odnose s Kosovom. 

Ona nije eksplicitno navela kakvu formulu sporazuma očekuje između Beograda i Prištine, ali je nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel rekao u sredu novinarima u Prištini da je uslov da Srbija "prihvati kosovsku nezavisnost". 

Sprsko rukovodstvo traga za formulom sa kojom može da izađe pred javnost na referendum. 

Neki komentatori sugerisali su da bi Beograd mogao da izbegne priznanje Kosova, ali da prihvati njegovo mesto u UN, što je Rusija do sada blokirala.

Aleksandar Vučić kaže da se o bilo kom rešenju, odnosno odluci, moraju izjasniti građani Srbije, od kojih mnogi smatraju Kosovo kolevkom svoje pravoslavne vere. 

"Narod će odlučiti, a ako vi mislite da bi to moglo da dobije većinu, ja nisam tako siguran", rekao je Vučić za Rojters. 

"Moramo da sagledamo realnost i da razumemo odnose u svetu i odnose na Kosovu i da razumemo da Kosovo nije naše, kao što to mi mislimo, ali nije ni njihovo, kao što to oni pokušavaju da prikažu", rekao je Vučić. 

"Ako ne dođe do kompromisa, imaćemo zamrznut konflikt decenijama. Ne treba to da ostavimo našoj deci da rešavaju", naveo je Vučić.

Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je u utorak za Rojters da očekuje dogovor s Beogradom tokom ove godine i da bi to moglo da rezultira članstvom Kosova u UN. 

Zauzvrat, neki od Vučićevih saradnika, uključući ministre spoljnih poslova i odbrane, pozvali su na podelu Kosova, tako što bi Srbija preuzela sever pokrajine, većinski naseljen Srbima. 

Vučić je odbio da komentariše te stavove. 

On insistira da je sporazum moguć, ali ističe da to zahteva "političku volju u Briselu da se postigne kompromis, umesto da se nastavlja pritisak na Srbiju". 

Citirajući Borislava Pekića, Vučić kaže da Srbija treba da gleda u budućnost:

"Ne treba da ljubimo tlo kojim su naši preci hodali, već zemlju kojom će hodati naši potomci".

 

Happytv.rs/Tanjug
Foto: Printscreen

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
11:58 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
14:00 Parovi - Live
15:30 Posle ručka
17:30 Telemaster
18:30 Kviz: Naslovna strana
19:00 Upoznajte Parove
19:55 Bingo
20:30 Upoznajte Parove
21:00 Ćirilica 
23:00 Parovi - Žurka
02:30 Parovi - Live