SVEČANA PREZENTACIJA MOZAIKA NA KUPOLI NA VISINI OD 65 METARA: Vučić i Lavrov u Hramu Svetog Save na Vračaru!

 

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ruske federacije Sergej Lavrov došli su u Hram Svetog Save na Vračaru gde će se održati svečana prezentacija mozaika, na kupoli na visini od 65 metara, a predstavlja Hrista u činu vaznesenja na nebo.

Reč je o jednom od najvećih projekata mozaičkog ukrašavanja u svetu. Ukras, težak 40 tona, sačinjen je u Moskvi, pravljen godinu dana, a potom prevezen u Beograd, a delo je umetnika predvođenih čuvenim Nikolajem Muhinom. Izradu je finansirala ruska firma "Gaspromnjeft" sa četiri miliona evra. 

U i ispred Hrama okupljen je veliki broj građana koji su došli da prisustvuju prezentaciji. 

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković rekao je ranije da je to samo prvi korak i da će mozaik u oltarskom delu, noseći stubovi, ikonostas i mermerni patos biti završeni do jeseni 2019. godine kako bi u njemu mogle da se obavljaju liturgije. 

 - Kupola je prvi u nizu završnih koraka ka potpunom završetku radova na hramu uz značajnu pomoć predsednika Rusije, Gaspromnjefta - rekao je Selaković koji je precizirao da je na kupoli radilo više od 70 umetnika i mozaičara iz Rusije i Srbije.

Dodaje da je velika ruska pomoć bila motiv Srbiji da za vreme mandata predsednika Aleksandra Vučića izdvoji do sada najveću pomoć, ali ne i konacnu, za završetak radova. Selaković je podsetio da je Vlada Srbije, na inicijativu predsednika Vučića, obezbedila 1,2 milijarde dinara za Hram Svetog Save.

Hram je, kako je rekao, mesto okupljanja ne samo Srba, već i velikog broja stranih turista, a kada bude završen biće pokriven sa 15.000 kvadratnih metara mozaika. Kupola je samo prvi deo od 1.240 kvadratnih metara mozaika,posle toga sledi oko 3.300 metara kvadratnih mozaika u oltarskom delu.

- Hram je najveće mesto okupljanja svih stranih turista, a kada bude završen oni će imati priliku da vide najveću galeriju mozaika - zaključio je Selaković.

 

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/predsednikrs

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost