Izvor:
24.02.2018 u 18:48
0

Selaković: Srpski narod onoliko jak koliko je snažna Srbija!

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković istakao je danas u Banjaluci da će Srbi, ma gde živeli, biti onoliko jaki koliko je uvažena, poštovana i cenjena Srbija, kao njihova matična država.

On je, na otvaranju Prvog foruma dijaspore, koji je organizovan na inicijativu predsednika RS Milorada Dodika, naglasio da se uz mere ekonomske politike i ekonomskog jačanja Srbije na spoljnopolitičko planu promenila naša pozicija.

"Nije još dovoljno promenjena, koliko bi želeli, ali Srbija je, vodeći jednu politiku garancije apsolutnih prava pripadnicima nacionalnih manjina na svojoj teritoriji stekla legitimitet i pravo da za Srbe gde god živeli traži ništa manje nego ono što pruža drugim narodima u našoj zemlji“, objasnio je Selaković.

"Srpske zajednice u rasejanju biće onoliko uvažene koliko je jaka i uvažena Srbija, odnosno RS, ali i Srbija i RS biće onoliko uvažena koliko ćete vi kao pojedinci gde god živeli biti uvaženi, ostvareni, ugledni i poštovani. Svako od vas je ništa drugo nego ambasador našeg naroda. Kada budemo shvatili da svako svojim delom utiče kako će biti Srbija i RS onda će to biti ključ našeg uspeha“, rekao je on.

Selaković je kazao, da je među prisutnima sigurno i onih koji su spremni da upute reči kritike matici što ona nije organizovala ovaj skup, i objasnio da je bilo potrebno u Srbiji urediti unutrašnje odnose, rešiti nagomilane probleme.

„Rešavamo ih uspešno i kroz Deklaraciju, odnosno Aneks sporazuma o specijalnim vezama RS i Srbije, Srbija i Srpska će, kroz niz konkretnih mera, formiranjem posebnih institucija, kao što je Nacionalni savet za brigu o Srbima van Srbije, pridati posebnu pažnju svakoj zajednici Srba u regionu i svetu i na efikasni način pomoći“, najavio je Selaković.

On je ukazao da Srbija i RS, na strateškom planu sve više istupaju zajedno po pitanjima od suštinskog značaja, posebno od krucijalnog značaja za jedinstvo srpskog naroda.

S tim u vezi je naglasio da ne treba da postoje podele na Srbe iz Srbije, Srpske, ili drugih zemalja, pa su zbog toga Srbija i RS u stručnim timovima izradile važan strateški akt koji će u formi prvog aneksa sporazuma o specijalnim odnosima RS i Srbije biti usvojen od organa Srbije i RS i obavezati, te usmeriti na strateskso delvanje kada su u pitanju zaštita kulturnog, duhovnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda.

Rekao je da je razlog što nisu u izradu uključeni Srbi iz regiona, činjenica što su Srbi u Srbiji i RS konstitutivni narod i imaju suverenu vlast na svojoj teritoriji, te što Srbija kao matica ima specijalne odnose sa RS, kao i ustavnu obavezu da brine o svojoj dijaspori i narodu zajedno sa Srpskom, a to može kroz državne organe i institucije sistema sprovodeći potrebne mere.

Selaković je ukazao da je poslednjih godina i decenija broj Srba u Austriji premašio broj Srba u Hrvatskoj, Sloveniji i Makedoniji zajedno.

Problemi u odnosu prema dijaspori proisticali su u prošlosti zbog nemanja jasne strategije, kao i plana za delovanje.

Naglasio je da Srbi ne traže ništa više od onoga što već postoji u svetu, i s tim u vezi je ukazao na druge zemlje sa brojnom dijasporom, kao što je na primer Grčka.

Happytv.rs/Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter