Izvor:
25.02.2018 u 18:38
0

Dačić: Nećemo dozvoliti izmene u sporazumu o ZSO!

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Beograd neće dozvoliti izmene u sporazumu koje Priština namerava da predloži u vezi sa Zajednicom srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

Ivica Dačić je istakao da nikakve prepravke sporazuma ne dolaze u obzir.

"Priština zaboravlja da smo Briselski sporazum potpisali tadašnji kosovski premijer Hašim Tači, visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton i ja. U njemu je jasno definisano šta treba da se uradi i kakva su ovlašćenja. Priština jasno treba da kaže hoće li to ili neće. Nikakve prepravke ne dolaze u obzir. Ako se to prepravi, ceo Briselski sporazum pada", istakao je Dačić.

On je ocenio da se Priština "igra vatrom" jer ne shvata da je srpski faktor u ovom trenutku stabilizirajući faktor na Kosovu i Metohiji.

"I pored svih problema koji postoje, mi učestvujemo u kosovskoj vladi", podsetio je Dačić i dodao da je pravo pitanje da li Priština želi stabilnost ili ne.

On je napomenuo da je formulaciju "pravno obavezujući sporazum" izmislio Štefan File, u trenutku kada je usvajan Briselski sporazum.

"Imao je zadatak da pripremi nekakav dokument. Nije mu polazilo za rukom da nađe nešto što bi bilo opšte prihvatljivo, a tiče se Kosova i Metohije. Onda je izmislio taj ''pravno obavezujući sporazum'' i svi su bili saglasni jer niko nije znao o čemu se radi. I svi su zadovoljni jer svako može da tumači na svoj način", istakao je ministar spoljnih poslova.

On je dodao da, međutim, vreme prolazi i da treba nešto konkretno uraditi.

"Ali i u novoj Strategiji EU za proširenje takođe nema odredice šta to treba da bude, čak je izbačena i godina kada bi to trebalo da se dogovori i potpiše taj sporazum, pa je samo napisano hitno. Zašto? Zato što postoji veliko neslaganje unutar EU jer to nije formulacija Beograda, već ju je Evropska unija u svojim dokumentima donela", istakao je Dačić i dodao da će to ostati pitanje o kojem će se i dalje razgovorati.

Šef srpske dilomatije kaže da u Prištini ne žele dijalog o trajnom rešenju jer smatraju da su proglasili svoju državu "i da Beograd samo treba da prizna tu državu".

On smatra da je sada lakše razgovarati o KiM sa aktuelnom američkom administracijom nego sa njihovim prethodnicima, jer ljudi koji su sada na čelu SAD nisu bili aktivni učesnici događaja u regionu.

"Oni žele ''vin-vin'' strategiju, a to znači da svi treba da imaju korist. Amerikanci ne žele da dođe do novih problema, i veoma pažljivo su saslušali naše inicijative za trajno rešenje problema Kosova i Metohije", naveo je Dačić.

Povodom zemalja koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnosti Kosova, on je rekaod a se njihov broj smanjuje.

"Podatak prištinskih vlasti da je Kosovo priznalo 116 država je laž, jer se na tom spisku nalaze Nigerija, Uganda i Mali, što te države nisu učinile. Na spisku su i zemlje koje nisu članice Ujedinjenih nacija kao što su Kukova ostrva i Niue", naveo je ministar spoljnih poslova i podsetio da su Surinam, Burundi i Gvineja Bisao povukli priznanje.

"Sve dok ima zemalja koje povlače svoje priznanje to je pokazetelj da je problem i dalje aktuelan, da nije rešen, i da mi želimo rešenje, ali do rešenja problema može doći samo kompromisom a ne nemetanjem toga da Srbija treba da prizna nezavisnost KiM", zaključio je Dačić.

Happytv.rs/Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter