MARKO ĐURIĆ: Nisu poznati ni obrisi pravno obavezujućeg sporazuma Beograda i Prištine!

 

 

 Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić istakao je da za sada nisu poznati ni obrisi pravno obavezujućeg sporazuma Beograda i Prištine, niti se može predvideti šta EU pod tim porazumeva, ali ističe da je trajno i održivo rešenje neophodno za stabilnost ovog dela Evrope.

Ðurić je za bečke medije naveo i da, ako dođe do referenduma, na njemu neće biti pitanje kosovske nezavisnosti.

Podsetio je da je u Srbiji već pokrenut interni dijalog o KiM, u kojem učestvuje više stotina stručnjaka iz svih oblasti.

 Ðurić je rekao da na tim orkuglim stolovima učesnici često iznose suprotstavljene stavove, te da je taj format pokazao kompleksnost problema sa kojim se suočavamo.

- Međutim bilo je i par interesantnih predloga, koji do sada nisu mogli da se čuju u javnosti. Odlučujuće je da je dijalog o Kosovu i Metohiji u širim krugovima oživljen kao nacionalno pitanje, a ne kao problem političke elite ili stranaka koje su na vlasti - naveo je.

 U tom dijalogu su, kaže Ðurić, do sada učestovali eksperti iz oblasti prava, medicine, bezbednosti, međunarodnih odnosa, ekonomije i političkih partija, a želi da se čuje i stav Srpske pravoslavne crkve.

 Što se pravno obavezujućeg sporazuma sa Prištinom tiče, Ðurić kaže da Beograd nema predstavu o tome kakve obrise treba da ima takav dokument, niti se može predvideti šta EU pod tim podrazumeva.

- Jasno je da EU nema jasan stav po pitanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, što se vidi i iz Strategije o proširenju za Zapadni Balkan. Nezavisno od svih razmišljanja u EU na ovu temu ne postoji nikakva sumnja da trajno i održivo rešenje mora biti pronađeno za stabilnost ovog dela Evrope - naveo je Ðurić.

 Istorijski sporazum, koji bi navodno rešio sva sporna pitanja između Beograda i Prištine, treba da bude postignut do kraja aktuelne Evropske komisije, naredne godine. Za pravno obavezujući sporam nadležna šefica evropske diplomatije Federika Mogerini koja je, nedavno rekla da vidi odlučnost Beograda i Prištine da se ovaj sporazum potpiše iduće godine.

 

Izvor: Tanjug
Foto: Happy.tv
 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost