Izvor:
20.03.2018 u 02:30
0

PREMIJERKA U SMEDEREVSKOJ PALANCI: Vraćamo dug pa dovodimo investitore!

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić tokom radne posete Smederevskoj Palanci, najzaduženijoj opština u Srbiji, koja je praktično u bankrotstvu godinama, najavila je dalju pomoć i podršku države kako bi se opština ekonomski spasla.

Prvi put sam posetila Smederevsku Palanku u vreme dok sam bila ministar državne uprave i lokalne samouprave. Nisam ni tada znala, a ni danas ne znam nijednu opštinu u Srbiji koja je devastirana toliko. Stanje koje je nasleđeno je tužno i neverovatno. Dug od tri milijarde, jednak trogodišnjem budžetu i 19 komunalnih preduzeća. Tako nešto ne postoji nigde u Srbiji. Nismo bukvalno znali odakle da počnemo, sem da sednemo i plačemo – rekla je Brnabić.

Premijerka je podsetila da je budžet opštine od decembra 2012. u neprekidnoj blokadi, kao i 17 od 19 gradskih firmi, i da je država morala da napravi hitan sanacioni plan finansijske konsolidacije.

Od tada je smanjen dug za nekih 260 miliona dinara. Reprogramirani su najveći dugovi. Pregovara se sa komercijalnim bankama da se otpišu delovi velikih dugovanja, i nadam se da ćemo deo dugova uspeti da otpišemo narednih nekoliko nedelja – rekla je Brnabićeva uz najavu da će i za ovo sredstva obezbediti država.

Ona je naglasila da građani i dalje mogu da očekuju podršku Vlade Srbije, ali da razvoj opštine nije moguć pre nego što se okonča sanacija katastrofalne situacije u gradiću na Jasenici.

U ovom trenutku ulažemo u sanaciju. Kada to završimo, daćemo sve od sebe da dovedemo investitore, otvorimo radna mesta i pomognemo ovdašnjim privrednicima da se razvijaju – kazala je predsednica Vlade Srbije novinarima posle sastanka sa rukovodstvom opštine.

Brnabićeva je podsetila da je opština pre dve godine imala tri puta više zaposlenih u javnom sektoru od optimalnog broja. Iako je najavila hitnu racionalizaciju broja zaposlenih, ona je "usporena" dok se ne nađe održivo rešenje za ljude koji će ostati bez posla.

Alo.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter