MARKO ĐURIĆ: Od Prištine i EU odlučno tražimo formiranje ZSO!

 

 

 Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić kaže da delegacija Srbije odlučno zahteva i od Prištine i od EU osnivanje i donošenje statuta Zajednice srpskih opština i to u neizmenjenoj formi. 

- Samo usvajanjem statuta ZSO Priština bi pokazala da je spremna da se i dalje dogovora i razgovara - poručio je Ðurić.

Delegacija Srbije rezolutno zahteva i od Prištine i od EU osnivanje i donošenje statuta Zajednice srpskih opština i to u neizmenjenoj formi, a to, dodao je, znači "na onaj način na koji je to dogovoreno ne obazirući se na odluke prištinskih sudova i slične interne akte". 

Ðurić je posle tri dana razgovora ekspertskih delgacija Beograda i Prištine u Briselu rekao da su predstavnici Prištine u Brisel došli nespremni da sprovode ono što je dogovoreno u vezi sa formiranjem ZSO, očekujući da im "Srbija da sve".

- To tako ne funkcioniše. I oni i EU moraju da znaju da je onog momenta kada je sporazum o formiranju i usvajanju statuata ZSO potpisan to postala obaveza ne samo Beograda i Prištine, prevashodno Prištine, već i EU, jer je potpisom gospođe Ešton to postao sastavni deo evropske spoljne i bezbednosne politike - poručio je Ðurić.

 


On je rekao i da se delegacija Beograda u razgovorima sa Prištinom bori "ne za bilo kakav statut za Zajednicu srpskih opština, veća za dogovorenu suštinu tog sporazuma". 

 Ðjurić je dodao da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić prethodnih dana na više adresa u SAD i svetskim organizacijama razgovarao o potrebi donošenja statuta ZSO. Kada je reč o drugim temama koje se bile na agendi trodnevnog tehničkog dijaloga u Briselu, Ðurić je rekao da je delegacija Beograda ponudila konstruktivna rešenja akutne krize u energetskom sektoru.

- Zbog krađe struje od strane prištinskih vlasti čak je i u Zapadnoj Evropi i Briselu došlo do kašnjenja digitalni satova za 6 minuta. Naša strana je ponudila konstruktivno rešenje kako da se reši problem tarifiranja i da se privremeno, do početka sprovođenja dogovora o energetici, to reši, ali oni o tome nisu želeli da razgovaraju. Želeli su da razgovaraju samo o tome kako da Priština dobije kontrolnu oblast - naveo je Ðurić i poručio da to tako ne funkcioniše i da se time ne može postići napredak u razgovorima.

Posebno je naglasio da se poslednjeg dana nije razgovaralo uopšte o slobod kretanja, što je bilo predviđeno kao tema.

- O kakvoj slobodi kretanja da razgovaramo dok se Srbi na KiM, poput gospodina Zajića, hapse iz političkih razloga? Zajić je bio direktor banke u Klini, starina od 70 godina, nikada pušku u ruke nije uzeo, uhapšen kao povratnik samo zato da bi se Srbi zastrašili i poslala poruka da nisu poželjni na KiM - zaključio je Ðurić.

 

Izvor: Tanjug
Foto: Happy.tv.
 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost