Izvor:
29.07.2016 u 01:24
0

VELIKI POTENCIJAL: Očekuje nas nova saradnja sa Ukrajinom

Potpredsednica Vlade Ukrajine zadužena za evropske i evroatlanske integracije Ivana Klimpuš Cincadze izjavila je danas da je sa najvišim državnim zvaničnicima u Beogradu imala ohrabrujuće razgovore i istakla veliki potencijal za razvoj bilateralne saradnje, posebno na polju ekonomije i turizma.

Cincadze se tokom jednodnevne posete Beogradu danas sastala sa premijerom Aleksandrom Vučićem, predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković, prvim potrepredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, ministrom odbrane Zoranom Ðorđevićem i članovima parlamentarnog Odbora za evropske integracije. Ukrajinska vicepremijerka je, na konferenciji za medije u prostorijama ambasade Ukrajine u Beogradu, rekla da je Ukrajina spremna da pregovara o Sporazumu o slobodnoj trgovini sa Srbijom i da se samo čeka da budu akreditovani glavni pregovarači.

Taj sporazum bi, prema njenim rečima, mogao da bude postignut u narednih godinu dana.

Ekonomske aktivnosti između Srbije i Ukrajine su proteklih godina bile u usporavanju, ali smo u prvoj polovini ove godine prvi put zabeležili povećanu robnu razmenu, i to treba nadograditi– istakla je Cincadze, najavivši Poslovni forum u Kijevu u oktobru, u organizaciji privrednih komora Srbije i Ukrajine.

Kako je dodala, potencijal za saradnju Srbije i Ukrajine leži u domenu organske poljoprivredne proizvodnje i izrade industrijskih mašina, kao i na polju turizma, čemu, kaže, doprinosi avionska linija Kijev-Beograd.

Malo znamo o Srbiji, a čini mi se da ni Srbi ne znaju mnogo o Ukrajini. Ne tako daleko jedni od drugih, imamo istorijske veze koje nas vežu– ukazala je ona.

Kao jednu od oblasti u kojoj dve zemlje mogu da sarađuju navela je i evropske integracije kao zajednički cilj, istakavši da je Srbija srećna što ima otvorenu evropsku perspektivu sa već otvorenim poglavljima, dok je Ukrajina tek počela primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Možemo sarađivati na tom polju kako na vladinom, tako i na parlamentarnom nivou– kaže Cincadze, dodajući da je Srbija uzor Ukrajini i kad je reč o zastupljenosti žena u parlamentu.

Ukrajinska vicepremijerka se osvrnula i na saradnju svoje zemlje sa NATO, rekavši da Kijev sa partnerima iz Alijanse blisko i intenzivno sarađuje, pri čemu NATO pomaže Ukrajini u obuci vojske i boljem osposobljavanju za odbranu.

Nadamo se da će sukob na istoku naše zemlje biti rešen političkim i diplomatskim putem, i to će se verovatno desiti, ali ako ne budemo sposobni da se branimo, nećemo nikada moći da budemo bezbedni– rekla je ona, dodavši da Ukrajina mora da reformiše svoj bezbednosni i odbrambeni sektor.

Cincadze kaže da je bezbednosna situacija na istoku Ukrajine teška jer proruske snage ometaju rad Specijalne posmatračke misije OEBS, "a ruska strana nije voljna da ispunjava obaveze iz Sporazuma iz Minska, dok ukrajinska strana gubi vojnike, a ponekad i civile".

Svi sagovornici u Srbiji su mi rekli da Srbija u potpunosti podržava teritorijalni i suverenitet Ukrajine. Mi cenimo taj stav– istakla je ona.

Kad je reč o učešću srpskih državljana u stranim sukobima, kaže da Ukrajina razume da Srbija ima zakon kojim kažnjava takve aktivnosti.

Cincadze je najavila da će sutra poseti ukrajinske vojnike u sastavu Kfora, izrazivši ponos što u svojim teškim vremenima Ukrajina doprinosi bezbednosti na Kosovu, a ujedno je ponovila da Kijev ne priznaje nezavisnost Kosova. Na pitanje da li je cilj Ukrajine da prvo uđe u EU ili u NATO, Cincadze kaže da njena zemlja istovremeno sarađuje sa obema stranama i sprovodi unutrašnje reforme, ali da je prerano spekulisati o tome kada bi Ukrajina mogla da ostvari članstvo.

Moramo, zapravo, da se vratimo 10 godina unazad, jer su tadašnje vlasti radile na uništavanju svih mogućnosti za pregovore o članstvu u EU i NATO– objašnjava Cincadze, koja kaže da raste podrška građana i kad je reč o pridruživanju NATO, i u pogledu članstva u EU.

Sledimo izbor naroda i svesnu odluku naših građana– zaključila je potpredsednica ukrajinske vlade.

Tanjug
Foto: Twitter/The Peninsula

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter