Izvor:
03.04.2018 u 19:51
0

DODIK SLEDI SRBIJU PO PITANJU KOSOVA: Učinićemo ono što Beograd odluči i taj stav nećemo menjati!

Republika Srpska će po pitanju Kosova i Metohije isključivo slediti politiku Beograda i Srbije, učiniće ono šta ta politika odluči i taj stav nećemo promeniti, izjavio je u Beogradu predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednik Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da Republika Srpska zbog toga trpi velike pritiske.

– Imamo pritiske po tom pitanju da menjamo politiku prema Kosovu. To je za nas suštinsko pitanje i mi to nećemo učiniti – rekao je Dodik.

Republika Srpska, rekao je, prati politiku Srbije i nismo spremni da damo saglasnost da BiH podrži jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost.

– To se neće deseiti i nadamo se da će ti stavovi biti poštovani – kazao je Dodik i dodao da će RS po pitanju Kosova i Metohije pratiti isključivo politiku Beograda i Srbije.

– Učinićemo ono što ta politika odluči i mi taj stav nećemo promeniti – naveo je Dodik.

Dodik kaže da je Vučiću preneo kakav je opšti interes građana i institucija Srpske vezano za razgovore koje Beograd vodi sa Prištinom, poručujući da Srpsku, bez obzira na nke pokusaje, neće ućutkakti da govori o tome. To pitanje, kaže, Srpska doživljava ne samo emotivno nego ima i pravo da kaže svoj stav, te podsetio na odluku donetu po proglašenju neavaiosnoti Kosova da bi se eventualni put i priznaje Kosova u UN podrazumevalo bi aktiviranje procesa nezavisnosti Srpske.

Istako je da se Srpska pridržava tih odluka bez obzira što, dodaje, neki ppokušavaju da je ućutkaju.

– Danas je jasno da bez stava Srbije ne može to pitanje (KiM) biti rešeno bez obzira na težinu tenutka sa stanovinšta mešanja međunarodnog faktora – rekao je Dodik.

Na pitanje kako iz perspektive jednog entiteta u BiH vidi nedavne događaje u Kosovskoj Mitrovici i Prištini i odnos međunarodne zajednice, Dodik je rekao da međunarodna zajednica ima različite kriterijuma i dupulu politiku.

Dugo je, kazao je, u politici i imao je priliku da sluša strance koji na jednom mestu govore jedno, a na drugom drugo. Za nedavno hapšenje šefa vladine kancelarije za KiM, Marka Ðurića, je rekao da je to bila brutalna akcija "kriminalaca i terorista", nakon koje je međunarodna zajednica ućutala.

– Ništa nije rekla na tu temu. Evropska unija izašla je sa zahtevom za smirivanjem tenzija i neupotrebu sile, a sila je već bila upotrebljena. Zato mi ne verujemo iskreni stav međunarodne zajednice – rekao je Dodik poredeći ponašanje predstavnika međunarodne zajednice kada je reč o KiM i kada je reč o BiH.

Prema njegovim rečima, pozicija međunarodne zajednice je jasna.

– Mi smo im zahvalni za sve projekte. Mi želimo da razgovaramo sa svima, ali nismo spremni da dozvolimo da nas vode i da nam naređuju kako da se ponašamo – kazao je.

Zato, kazao je, razume situaciju na KiM.

– Potpuno sam uveren da suštinsku vlast na Kosovu ima međunarodni faktor, a izvršioci su navode kosovske institucije – zaključio je predsednik Republike Srpske.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter