Izvor:
05.04.2018 u 21:37
0

EU dala Kosovu rok od četiri meseca za izradu statuta Zajednice srpskih opština!

Evropska unija je pozdravila najavu kosovskog premijera Ramuša Haradinja da da mandat upravljačkom timu za izradu nacrta statuta Zajednice srpskih opština, i istakla da je rok za izradu statuta – četiri meseca.

”Najava premijera Ramuša Haradinja da da mandat upravljačkom timu da izradi nacrt statuta Zajednice/Asocijacije opština sa srpskom većinom na Kosovu je vrlo dobrodošao. Izrada nacrta statuta je počela i završiće se u vremenskom okviru od 4 meseca ”, stoji u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

U saopštenju se navodi da ovaj ”dugo očekvini korak” omogućava početrak primene dogovora o Zajednici sroskih opština , što je , kako se naglašava, obaveza koju je Kosovo preuzelo u okviru dijaloga kome posreduje EUi uz sporazume dogovorene u Briselu u aprilu 2013. godine i avgustu 2015. godine.

”EU će pozvati glavne pregovarače Beograda i Prištine, njihove timove , kao upravljački tim i tehničke eksperte na razgovore u Brisel, kako bi se konstruktivno i u dobroj volji angažovali u procesu izrade nacrta”, zaključuje se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

Istovremeno, direktorka za Zapadnu Evropu, Zapadni Baklan i Tursku u Evropskoj službi za spoljne poslove, Angelina Ajnhorst, koja se nalazi u poseti Prištini, naglasila je da ” Kosovo mora da sprovede sporazum o ZSO bez većih kašnjenja”. Ona je dodala da nesporazumi između Beogrda moraju biti rešeni ”u miru i kroz dijalog.”

Portparolka EU Maja Kocijančić izjavila je za Tanjug u utorak da je za Kosovo ”vrhunski prioritet” da radi u skladu sa ”zaključenim dogovorom” o uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

tanjug.rs
Foto: pixabay.com, twitter/MajaEUspox

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter