Izvor:
13.04.2018 u 17:47
0

Sastanak Vučića i Merkelove u Berlinu: „Ključna uloga Srbije po pitanju Kosova i BiH“! (VIDEO)

Srbija je ključna zemlja regiona sa kojom Nemačka tesno sarađuje, poručila je danas kancelarka Angela Merkel i istakla da novim susretom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem želi da da doprinos u pronalaženju rešenja na Balkanu.

"Srbija je ključna zemlja regiona sa kojom Nemačka tesno sarađuje. Srbija ima ključnu ulogu na Kosovu i u Bosni i Hercegovini i zato je važno da tesno i intenzivno razmenjujemo mišljenja", rekla je kancelarka u zajedničkom obraćanju sa srpskim predsednikom pred sastanak iza zatvorenih vrata.

Merkelova je, nakon što je dočekala predsednika Vučića ispred sedište šefice nemačke vlade, ukazala da je dogovoreno da se u prvoj polovini ove godine vodi intenzivan dijalog sa Srbijom i zemljama regiona, pošto je približavanje Zapadnog Balkana Uniji Bugarska postavila kao prioritet svog predsedavanja.

Prema njenim rečima, glavne teme razgovora s Vučihem biće saradnja Srbije i Nemačke, ali i razvoj regiona.

Podsetila je da je i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker nedavno boravio na Zapadnom Balkanu, gde je ukazao koliko je važan taj region.

Najavila je da će sastanci sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana nastaviti u maju u Sofiji, a u julu u „Berlinskom formatu“ u Londonu.

Merkelova, koja se sa Vučićem danas sastala po drugi put u mesec i po dana, ukazala je da je Srbija ključna zemlja regiona sa kojom Nemačka tesno sarađuje, te da ima ključnu ulogu kad je reč o Kosovu i o Bosni i Hercegovini.

Pohvalila je reforme u Srbiji, rekavši da one hrabro napreduju, dodajući da je to kompliment predsednici vlade Srbije i njenim ministrima.

S druge strane, Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Nemačka za Srbiju najvažniji partner, a da će naša zemlja dati sve pod sebe da se izbegnu bilo kakvi sukobi na Balkanu.

Vučić je naglasio da je Srbija posvećena miru i stabilnosti i da bi bilo kakav sukob na Balkanu vratio naše zemlje i narode 100 godina unazad.

"Daćemo sve od sebe da se tenzije i bilo kakva destabilizacija izbegnu po svaku cenu", poručio je Vučić.

Istakao je da je za nas važno da čujemo stavove Merkelove.

"Evropski put je od vitalnog značaja za nas i moraćemo da donosimo brojne teške i bolne odluke ako želimo članstvo u EU. Da li će to biti 2025. ili u neko drugo vreme zavisi najviše od nas i sprovođenja reformi, ali i od drugih stavri u regionu.

Predsednik Srbije je uputio veliku zahvalnost Merkelovoj na zainteresovanosti i ličnoj ogromnoj pažnji koju poklanja Srbiji i regionu, uz ocenu da je Nemačka za Srbiju najvažniji partner.

U zajedničkom obraćanju medijima sa nemačkom kancelarkom on je rekao da bismo, da toga nije bilo, imali mnogo više kriza nego što ih je bilo u prethodnom periodu.

"U bilatrelnim odnosima napravili smo krupne pomake napred", rekao je Vučić i naveo da je prošle godine trgovinska razmena dve zemlje dostigla 4 milijarde i 343 miliona evra, da je uvećana u prva dva meseca ove godine za 12,6 odsto.

Kako kaže, može se očekivati da do kraja 2018. godine dostigne i čitavih pet milijardi evra.

"Nemačka je za Srbiju najvažniji partner i najznačajnija zemlja u EU", konstatovao je Vučić.

Vučić je primetio da loše vesti u Srbiji, kaoi u velikom broju drugih zemalja, dominiraju iako su juče, na primer, u Srbiji postavljena dva kamena-temeljca za dve nove nemačke fabrike.

"Dominiraju te lošije vesti o nedovoljnoj stabilnosti. Verujem da ćemo uz nemačku i evropsku pomoć moći sve to da prevaziđemo i građanima garantujemo sigurnu budućnost", rekao Vučić,

Merkel i Vučić će nakon obraćanja medijima imati radni ručak, a kako je ranije saopštio kabinet nemačke kancelarke posebno će se razgovarati o bilateralnim odnosima, kao i reagionalnim pitanjima, ali i evropsko-političkim temama.

Ovo je 12 susret Vučića i Merkelove, a drugi za poslednjih mesec i po dana.

tanjug.rs
Foto: tanjug/printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter