Izvor:
15.04.2018 u 16:03
0

DAČIĆ: Broj zemalja koje su priznale Kosovo pašće ispod 100!

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da može da garantuje da će broj zemalja, koje su priznale samoproglašeno Kosovo, pasti ispod stotinu.

Dačić je rekao da je za njega prioritet da se broj priznanja smanji ispod stotinu, čime će predsednik Srbije Aleksandar Vučić imati čvršće argumente, jer se u razgovorima neće polaziti od toga da je sve već rešeno.

On je napomenuo da je prvi počeo da radi na tome da zemlje povlače priznanje, da zato često putuje u Afriku i Aziju, zbog čega se zvaničnici iz Prištine na njega žale.

– Pošto to njih strašno nervira, ovde sam formirao tim ljudi koji se bave isključivo tim pitanjem. Za mene je to prioritet naše političke aktivnosti – rekao je Dačić.

Dačić je istakao i da su u EU "svi obećali da će izvršiti maksimalan pritisak" na Prištinu da formira Zajednicu srpskih opština.

On je poručio da oni, koji misle da je priznavanje samoproglašenog Kosova za ulazak u EU prihvatljiva cena za Beograd, ne shvataju da Srbija to ne može i nikada neće uraditi. Na pitanje hoće li samoproglašeno Kosovo dobiti stolicu u UN, Dačić je odgovorio da bi to značilo da Srbija treba da kaže Rusiji i Kini da se ne bune protiv ulaska Kosova u UN.

– Možete li to da zamislite da ja uradim? Da kažem ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu i kineskom kolegi da sam se ovo do sada šalio – rekao je Dačić.

On je istakao da je za Srbiju veoma važno da održi čvrste odnose sa Rusijom i Kinom, sa zemljama koje nisu priznale Kosovo, ali je ukazao i da se treba truditi da sa Nemačkom, Francuskom i SAD dođe do određenog nivoa međusobnog razumevanja kako može trajno da bude rešen taj problem.

Izvor: Blic.rs
Foto: Twitter/InSerbia News

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter