MARKO ĐURIĆ: Srbi na KiM neće odustati od formiranja Zajednice srpskih opština!

 

Direktor Kancelarije za Kosovu i Metohiju Marko Ðurić izjavio je danas da Srbi na KiM neće odustati od formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), a da Priština nema nameru da omogući formiranje ZSO u skladu sa Briselskim sporazumom.

Ðurić je rekao da Upravljački tim već radi na izradi Nacrta statuta ZSO.

''''Taj Statut neće biti izrađen u skladu sa internim aktima i odlukama Prištine, već u skladu sa Briselskim sporazumom'''', rekao je Ðurić za RTV.

Prema njegovim rečima, Briselskim sporazumom jasno i nedvosmisleno je predviđeno da se izmene određeni propisi kako bi se stvorio pravni osnov za funkcionisanje ZSO.

''''U Briselskom sporazumu se jasno kaže da dve strane treba da pripreme listu propisa koji će biti izmenjeni. Obaveza Prištine je da izmeni svoje propise, jer prema važećim nije predviđena ZSO, a mislim da Priština nema nameru da to učini i pitanje je zašto su onda pregovarali sa nama'''', kazao je Ðurić.

Kako je rekao, građani moraju da se informišu o tome kakva je situacija oko pitanja Kosova i Metohije, ko radi suprotno interesima Srbije, "ko ne podržava našu poziciju, a podržava albansku".

Direktor kancelarije za KiM ističe da predstavnici Srbije treba da razgovaraju sa onim zemljama koje imaju uticaj, čak i onda kada je to izuzetno teško.

Upitan šta je, prema njegovom mišljenju, glavna poruka koju je kancelarka Angela Merkel poslala na sastanku sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, kojem je i on prisustvovao, Ðurić je rekao da je to i sama činjenica da je sa tako važnog mesta poslata poruka o očuvanju mira i stabilnosti, i pored toga što je mir doveden u pitanje "ponašanjem neodgovornih političara sa druge strane".

O konkretnim detaljima razgovora sa Merkel nije želeo da govori, jer smatra da bi to bilo neprofesionalno, ali je naglasio da mu je bilo posebno drago što je nemačka kancelarka, pored svih izveštaja o dešavanjima na KiM 26. marta, želela to prvo da čuje od predsednika Vučića i srpskih predstavnika. 

"Dobila sam od sužbi informacije o tome šta se dešavalo 26. marta na Kosovu i Metohiji, ali imam poverenja u srpske predstavnike i predsednika Srbije o tome šta se zaprvo dešavalo i hoću to da čujem od vas", preneo je Ðurić reči nemačke kancelarke. 

Upitan da prokomentariše izjavu Ramuša Haradinaja da je Ðuriću poslao sms poruku da u Kosovsku Mitrovicu dođe dan kasnije, a ne 26.marta kada je uhapšen, direktor Kancelarije za KiM je kazao da su i on i Srbija tog datuma dobili jasnu poruku šta Priština misli o dijalogu u Briselu i normalnom rešavanju pitanja KiM.

 

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/markodjuric

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
14:00 Dnevnik
14:30 Posle ručka
16:30 Serija: Suze moje sestre
17:30 Telemaster
18:20 Kviz: Naslovna strana
18:55 Upoznajte Parove
19:55 Bingo
20:30 Upoznajte Parove
21:00 Ćirilica 
23:00 Parovi - Izbor pomoćnika
02:30 Parovi - Live