DAČIĆ O PLATFORMI PRIŠTINE: Da se izjasni EU!

 

 

 Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je, povodom najnovije platforme iz Prištine, rekao da očekuje da se Evropska unija izjasni o tome.

 Prištinske vlasti su, u toj platformi za, kako su nazvale, "završnu fazu dijaloga Kosova i Srbije", navele da dijalog ima za cilj učlanjenje Kosova u UN i "obostrano priznanje", a Dačić ističe da je dijalog statusno neutralan od samog pocetka i da status ne može biti unapred određen.

- Mogu oni da usvajaju šta god hoće, to je papir za unutrašnju upotrebu, mogu da okače na ulazu u kosovsku vladu u Prištini kao dnevne novine. Taj papir nema nikakvu važnost i mi dobro znamo šta oni hoće od samog pocetka i upravo o tome pricamo - rekao je Dačić u Kikindi.

 Povodom platforme iz Prištine ranije danas oglasio se i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić koji je rekao da je to pitanje pre svega za posrednike u dijalogu i upitao kako može da se pregovara ako se unapred odredi ishod pregovora. Odgovarajući na pitanja novinara, Ðurić je rekao da ga takav stav Prištine ne iznenađuje i da "nije više očekivao od političara koji se služe takvim trikovima", upitavši da li "zaista misle da može da se pregovara" ukoliko se unapred odredi ishod pregovora. 

- Ako unapred zacementirate stav, onda se postavlja pitanje kakva bi bila mogućnost da se bilo šta uradi. Prema tome, to je pitanje pre svega za posrednike u ovim razgovorima, koji mislim da bi trebalo da kažu svoj jasan stav o tom pitanju, a mene, to što je Priština povukla taj potez, ni najmanje ne iznenađuje. Pogledajte samo kako su oni u prethodnih nekoliko nedelja pokazali šta misle o pregovorima - rekao je Ðurić.

 Ako skupština u Prištini usvoji platformu vlade u kojoj se predviđa da se razgovori sa Beogradom završe međusobnim priznavanjem i pominje stolica u UN, naša strana će to, tretirati kao jednostrani prekid dijaloga i "više neće sedati za sto".

 

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/aa_balkans
 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
09:00 Bolja zemlja
10:45 TOP SHOP
11:00 Prelo u našem sokaku
11:55 Vesti
12:05 Prelo u našem sokaku
12:55 Vesti
13:00 Prelo u našem sokaku
14:00 Vesti
14:30 Parovi - Nedeljni ručak
16:00 Ćirilica - Repriza
17:30 Telemaster
18:20 Glamur
18:55 Upoznajte Parove
21:00 Parovi - Izbacivanje
02:30 Parovi - Live