Izvor:
23.04.2018 u 21:06
0

DAČIĆ: Srbija će imenovati novog ambasadora u Francuskoj!

Srbija će imenovati novog ambasadora u Francuskoj, kojem i inače ističe mandat, a narednih dana biće odlučeno kakve će sve posledice snositi naši diplomatski predstavnici zbog skandala u Parizu, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Ministar istovremeno za Tanjug najavljuje i značajnu "generacijsko-diplomatsku smenu" i imenovanje 30 novih ambasadora do kraja godine.

Kad je reč o "slučaju Pariz", Dačić je rekao da je aktuelnom ambasadoru u Francuskoj Rajku Ristiću istekao mandat i da će biti postavljen novi šef diplomatsko-konzularnog predstavništva u Parizu.

Ipak, ministar nije zasad želeo dagovori o konkretnim rešenjima, kao ni o izveštaju državnog sekretara Ivice Tončeva i generalnog sekretara Ministarstva Veljka Odalovića, koji su sproveli vanrednu kontrolu u Parizu zbog nedoličnog ponašanja Ristića i incidenta u koji su umešani službenici ambasade i direktor Kulturnog centra Radoslav Pavlović, o čemu su mediji izveštavali poslednjih dana.

''Nije dobro to što se desilo u Parizu i zato sam i poslao inspekciju. Ne mogu javno da govorim o tom izveštaju, osim da će sigurno biti posledica. Još uvek nisam postupio po izveštaju, pošto danas i sutra imamo diplomatske obaveze'', rekao je Dačić za Tanjug i dodao da će u toku nedelje biti doneta konačna odluka.

Na opasku Tanjuga da je incident u Parizu poslednji u nizu skandala u srpskoj diplomatiji proteklih godina, uz podsećanje na medijske napise o formalno postavljenim diplomatama koji su, na primer, za vreme mandata vodili privatne poslove i retko boravili u predstavništvima, ministar podvlači da tako nešto više neće moći da se dešava.

Ministarstvo je, ističe Dačić, formiralo timove za vanredne i nenajavljene kontrole kako bi svaki sličan slučaj bio dobro ispitan i donete određene mere.

Dačić istovremeno ističe da Srbiju u ovoj godini čeka velika reforma diplomatije i donošenje novog Zakona o spoljnim poslovima koji, kaže ministar, treba da bude usaglašen sa kriterijumima Evropske unije i da reguliše sve detalje o obavljanju funkcije ambasadora i službenika u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Budući da je mnogim ambasadorima istekao mandat i da su mnogi već u penziji, Dačić potvrđuje i da će se postepeno menjati rukovodeći kadar u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, te da će do kraja godine biti imenovano oko 30 novih ambasadora i konzula.

Prema njegovim rečima, na ambasadorska mesta biće postavljane uglavnom profesionalne diplomate ili ugledni pojedinci koji bi na toj funkciji, kaže, mogli da doprinesu državi.

''''Ranije su više postavljani pojedinci van struke i uglavnom su to bili partijski kadrovi. Ovog puta smo vodili računa da ih bude minimalno i mislim da nikada nije angažovano više karijernih diplomata iz kuće. Ne mogu da ulazim u to kako je ovo Ministarstvo konstituisano i kako je radilo u poslednjih 20-30 godina, ali mislim da ima dovoljno kvalitetnih kadrova'''', smatra Dačić.

Kako kaže, novi zakon trebalo bi da definiše i pravila tzv. karijerne diplomatije, odnosno kako se postaje, ulazi i napreduje u diplomatskoj službi.

''Nedostaje nam generacija mlađih diplomata i zato smo uveli da najbolji studenti međunarodnih odnosa dolaze kod nas na praksu i da nakon toga eventualno konkurišu na radna mesta u našem Ministarstvu'', pojašnjava ministar.

Dodaje da treba preispitati i našu diplomatsku mrežu i promisliti gde su nam potrebne ambasade i konzulati, da li ih u nekim zemljama treba ukinuti, a gde ih u skladu sa spoljno političkim ciljevima treba otvoriti.

Ističe da Srbija treba da ima više ambasada u Africi, Latinskoj Americi i Aziji.

''Naš cilj je EU, ali i zaštita nacionalnih i državnih interesa, a to znači i Kosova. Neprihvatljivo je da Kosovo ima ambasade u zemljama koje mi ne pokrivamo. Govorim o velikim i uticajnim zemljama kao što je, na primer, Vijetnam, gde nemamo ambasadu, a ta zemlja je na našoj strani'' naglašava Dačić.

Izvor: Tanjug
Foto: sps.org.rs, Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter